Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Domstol underkänner blankettfel i skolskjutsupphandling

Tomas Buss får fortsätta att sväva i ovisshet om skolskjutsar. Först förlorade man trafik, sedan fick man den och nu måste allt göras om… Foto: Ulo Maasing.

Tomas Buss får fortsätta att sväva i ovisshet om skolskjutsar. Först förlorade man trafik, sedan fick man den och nu måste allt göras om… Foto: Ulo Maasing.

Den omstridda upphandlingen av skolskjutsarna på norra Öland måste göras om enligt en dom i förvaltningsrätten. Ursprungligen slogs det lokala bussbolaget Tomas Buss ut i upphandlingen som vanns av Bergkvarabuss. Sedan ändrade sig Borgholms kommun och gav Tomas Buss trafiken. Och nu är parterna åter på ruta ett.

För Tomas Buss var det första upphandlingsresultatet en svår motgång. När bussbolaget protesterade hos kommunen ändrades upphandlingsbeslutet. Bergkvarabuss´ anbud förkastades med hänvisning till att det förelåg formella fel i anbudet.

Kommunen hävdade att man hade rätt att förkasta anbudet eftersom det var ett krav i upphandlingen att anbud för varje skolskjutsområde skulle lämnas på separat blankett. Bergkvarabuss, däremot, lämnade anbud på sex områden på en enda blankett.

När så Tomas Buss tilldelades trafiken i två områden sedan kommunen ändrat det ursprungliga upphandlingsbeslutet gick Bergkvarabuss till förvaltningsrätten som nu har gett kommunen bakläxa och begär att upphandlingen ska göras om.

Domstolen motiverar sitt beslut med att kommunen utvärderade Bergkvarabuss´ anbud och till en början  utsåg bolaget till leverantör så kan inte kravet om en blankett per område ha ansetts som nödvändigt. Därför måste kommunen göra en ny utvärdering av Bergkvarabuss´ anbud.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)