Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kungsbacka rundade upphandlingsregler

Kungsbacka kommun har beställt bussar för skolresor och andra verksamheter i kommunen för miljontals kronor utan upphandling. Foto: Ulo Maasing.

Kungsbacka kommun har beställt bussar för skolresor och andra verksamheter i kommunen för miljontals kronor utan upphandling. Foto: Ulo Maasing.

Skolorna i Kungsbacka kommun har inte upphandlat bussresor som de är skyldiga att upphandla. Det avslöjar tidningen Norra Halland. Istället för att göra en upphandling av bussresor vid exempelvis skolutflykter har man direktupphandlat. Därmed har sskolcheferna i kommunen köpt bussresor för åtskilliga miljoner utan upphandling.

Dessutom har kommunen också köpt andra bussresor utan upphandling. För skolresorna och för många av de andra resorna har ett enda företag anlitats, KE´s Bussar.

Bakgrunden är att skolbussarna för resor till och från skolan har upphandlats i normal ordning. Där är KE´s en av leverantörerna. Däremot har övriga bussresor för skolorna inte varit avtalsreglerade sedan 2009. Men det har kommunen trott.

– Jag har inte sett någon anledning att gå in och titta i deras avtal. Vi kan ju inte kolla varandra utan får lita på att vi har kompetens, säger Kungsbackas upphandlingschef till Norra Halland.

– Det är klart att om det inte ligger i Västtrafikavtalet och vi inte har något reglerat avtal, så kan man se det som att kommunen har direktupphandlat över beloppet. Man får gå tillbaka och se hur mycket det är köpt för. Det kan mycket väl vara en otillåten direktupphandling och då får man stå för det.

Stått utanför
I en debattartikel i Norra Halland på onsdagen berättar ett bussföretag i kommunen, Fjärås Bussar AB, om hur det har gått till.

Företaget berättar om hur man sommaren 2007 fick en förfrågan om beställning av en simhallsbuss. Två månader senare fick företaget besked att uppdraget gått till ett annat bolag (KE´s) med hänvisning till att skolan har ett avtal med detta.

– Därefter tunnades uppdragen ut till att i stort sett försvinna, därför att kommunen i sin information, bland annat i ”Meddelande till Pedagogerna” mars 2008 att upphandling pågår men under tiden skall de ringa specificerat bussföretag och telefonnummer, skriver Ingrid Karlsson, Fjärås Bussar i Norra Halland och fortsätter:

– Så har det fortsatt följande år, vi andra bussföretag som inte har någon linjekörd skoltrafik står helt utanför kommunens lista, vilket orsakat stora avbräck i våra verksamheter.

– Fem – sex busstrafikföretag etablerade i Kungsbacka har inte varit accepterade av kommunen. Utebliven omsättning för dessa företag, på grund av uteslutning, handlar i snitt om 10 000-tals kronor per månad. I snart sju års tid har detta pågått, heter det i artikeln.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)