Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Företagsledningen köper loss största bussresearrangören

Storbritanniens största bussresearrangör, Shearings har köpts av företagsledningen.Shearings har 240 egna bussar, 52 hotell och flodbåtar. Foto: Ulo Maasing.

Storbritanniens största bussresearrangör, Shearings har köpts av företagsledningen.Shearings har 240 egna bussar, 52 hotell och flodbåtar. Foto: Ulo Maasing.Shjea

Storbritanniens största bussresearrangör, Shearings, har bytt ägare. Det är företagsledningen, anförd av vd Denis Wormwell, som har förvärvat företaget. Det betyder att riskkapitalföretaget 3i har gjort sig av med sitt aktieinnehav till vrakpris. Enligt Financial Times har 3i för sina aktier bara fått tio procent av de 200 miljoner pund (ca 1,8 miljarder kronor) som Shearings år 2005 värderades till.

Det var det året 3i gick in i Shearings i samband med att Shearings fusionerades med en annan stor brittisk bussresearrangör, Wallace Arnold. Det företaget hade i sin tur köpts av 3i redan 1997.

Shearings är inte bara Storbritanniens största bussresearrangör utan också en av de största i Europa. Företaget har en egen vagnpark på 240 bussar. Dessutom äger Shearings 52 hotell samt ett antal flodbåtar i Europa.

3i hade 67 procent av aktierna i Shearings som drabbades hårt av nergången i den brittiska ekonomin 2008.

På bara några år rasade omsättningen och resultatet. 2005 omsatte Shearings ca 2,4 miljarder kronor, i fjol var det 2,2– och då hade man jobbat sig upp ur den värsta svackan. 156 miljoner kronor i rörelseresultat år 2005 hade till fjolåret krympt till 15,6 miljoner. Detta trots att Shearings i fjol hade rekordmånga resenärer: 1,06 miljoner.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)