Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Upphandlingsbråket i Dalarna: ”Dyrare bussresor Nobinas fel”

Nobinabussar på väg ut ur Dalarna. Att Dalatrafik höjer biljettpriserna beror på Nobina, säger regionens ordförande Leif Nilsson(S). Foto: Ulo Maasing.

Nobinabussar på väg ut ur Dalarna. Att Dalatrafik höjer biljettpriserna beror på Nobina, säger regionens ordförande Leif Nilsson(S). Foto: Ulo Maasing.

Dalatrafik, som har huvudansvaret för kollektivtrafiken i Dalarna, höjer vid månadsskiftet sina biljettpriser med sex – sju procent. Region Dalarnas ordförande, Leif Nilsson (S), skyller prishöjningarna på att bussoperatören Nobina överklagade Dalatrafiks upphandling av busstrafiken.

– Det här är en direkt följd av att Nobina överklagade kollektivtrafikupphandlingen. Ett tio årigt avtal blev vi tvungna att lösa med ett tvåårigt avtal. Rättsprocessen drog ut på tiden så vi tvingades till en kort avtalsperiod, säger Nilsson till Dalarnas Tidningar.

– Våra operatörer Sambus och Keolis bara två år på sig att skiva av de nya fordon som kommer i trafik. Det är detta som i höst gör att kostnaderna ökar med sex-sju procent, säger Leif Nilsson som också hävdar att kommunerna i Dalarna inte har budgeterat för kostnadsökningarna.

Leif Nilsson nämner dock inget om att det i stor utsträckning handlar om gamla bussar som operatörerna flyttar över från annan trafik.

Keolis tätortstrafik i Falun och Borlänge kommer således att i huvudsak köras med bussar som tidigare under många år har gått i Sundsvall, men där Keolis tappade trafiken från i sommar genom  den trafikupphandling som gjordes i Västernorrland. De bussarna är redan till stor del avskrivna.

Att bussföretag skulle investera i nya bussar med en avskrivningsperiod på två år, som Nilsson hävdar, har knappast något med verkligheten att göra.

Enligt Nilsson kan det dessutom bli ytterligare kostnadsökningar för trafiken i en del kommuner eftersom de beställt mer trafik än tidigare av Dalatrafik.

Taggat som: , , , , , ,

2 kommentarer »

  1. Det är intressant hur osjälvkristisk man kan vara… Tycker politikerna och Dalatrafik borde skämmas för hur dåligt de hanterat detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)