Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fortsatta förluster för Nettbuss Sverige

Nettbuss Express AB visar enligt Nettbusskoncernens årsredovisning "god lönsamhet". Här är en av företagets bussar vid fjärrbussterminalen i Malmö. Foto: Ulo Maasing.

Nettbuss Express AB visar enligt Nettbusskoncernens årsredovisning ”god lönsamhet”. Här är en av företagets bussar vid fjärrbussterminalen i Malmö. Foto: Ulo Maasing.

Nettbuss Sverige AB, som ägs av statliga norska Nettbuss A/S, fortsatte att gå med förlust även 2013. Det framgår av årsredovisningen för Nettbusskoncernen i Norge. Enligt denna gick Nettbuss Sverige AB år 2013 med en förlust på ca 12,7 miljoner kronor. Däremot framgår inte resultatet för Nettbuss Sveriges dotterbolag som Nettbuss Express AB och Nettbuss Stadsbussarna AB.

De resultaten finns heller inte tillgängliga hos Bolagsverket ännu. Enligt koncernredovisningen är dock siffrorna för expressbussarna i Sverige positiva.

– I Sverige har företaget (dvs Nettbuss Express AB) vuxit och vinner stadigt marknadsandelar. Företaget visar god lönsamhet och är nu marknadsledare på västkusten mellan Oslo – Göteborg – Malmö och är väl positionerat för fortsatt tillväxt, heter det i Nettbusskoncernens årsredovisning.

Fjolårets förlust för Nettbuss Sverige AB är dock avsevärt mindre än förlusten året tidigare som uppgick till ett minus på ca 55 miljoner kronor. År 2011 var förlusten 7,7 miljoner.

En mycket stor del av den kraftiga förlusten 2012 förklaras av att Nettbuss Sverige då kortade avskrivningstiden för bussarna från tiolv till tio år. Det belastade bolagets resultat det året med drygt 32 miljoner kronor.

Nettbusskoncernen redovisar en omsättning år 2013 på 6045 miljoner NOK, dvs ca 6077 miljoner SEK, en ökning på 5,9 procent jämfört med året innan.

Koncernens resultat före skatt blev -66 miljoner NOK (- 73,8 miljoner SEK) vilket innebär en resultatförsämring på 23 miljoner NOK (25,7 miljoner SEK). Men i själva verket är resultatet sämre än så eftersom koncernen under året sålde egendomar för 122 miljoner NOK (136,6 miljoner SEK) vilket har lyft resultatet för året.

Nettbusskoncernen har också problem att stå på egna ben. Ägarna, de norska statsbanorna (NSB) kommer i år att skjuta till 65 miljoner NOK (72,8 miljoner SEK) för att stärka Nettbusskoncernens egenkapital. Dessutom lovar man att överväga ytterligare åtgärder för att stärka det egna kapitlet i Nettbusskoncernen.

Share Dela

Taggat som: , , , , , ,

1 kommentar »

  1. Att bara titta moderbolaget Nettbuss Sverige AB och ett koncernresultat är nog bara en sida av myntet . Dotterbolaget Nettbuss AB (med 658 anställda 2012) dras med mycket större förluster årligen.
    Nyss har en fusion gjorts mellan Nettbuss Sverige AB och Nettbuss AB. Undrar varför ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)