Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Justitieministern om spritbussarna: Myndigheterna måste samarbeta

Polisen: Vi jobbar med annat. Foto: Ulo Maasing.

Polisen: Vi jobbar med annat. Foto: Ulo Maasing.

Problemet med bussar som kör in stora mängder alkohol i landet har nu fått justitieminister Beatrice Ask(M) att reagera. Detta sedan Östgöta-Correspondenten på torsdagen avslöjade att polisen inte stoppar smugglarbussarna, trots att de fått dem utpekade för sig. Tidningen har länge intresserat sig för den omfattande spritsmuggling som vissa bussbolag ägnar sig åt och konstaterar att samverkan mellan tull och polis inte fungerar särskilt bra. Sedan februari har polisen i Östergötland inte gjort några tillslag mot smuggelbussar, trots att man haft information om dem.

– Det handlar om prioriteringar och resurser. Vi har haft andra saker som kommit in, gängbråk, brott mot barn… Vi måste hela tiden prioritera. Vi vet om problemet men har inte resurser att jobba med det i den utsträckning vi vill, säger Susanne Axelsson, chef för Linköpings polisområde till Corren.

Nu deklarerar dock justitieminister Beatrice Ask i Corren att situationen är oacceptabel, detta sedan hon fått en rapport om spritbussarna med förslag på åtgärder från två moderata riksdagsledamöter, Finn Bengtsson och Andreas Norlén.

– Det tål att funderas över om det finns möjlighet att göra bolag och chaufförer ansvariga, eftersom det här är så pass organiserat och i synnerhet som vi vet att de ofta är medspelare i planeringen av smugglingen, säger justitieministern till Corren.

Hon uppger även att hon tänker överväga att initiera ett riktat uppdrag till myndigheter som polis och Tullverket att samarbeta kring organiserad alkoholsmuggling.

Corren har tidigare visat hur minst tiotalet bussbolag, flera av dem från Östergötland, kör in fulla laster alkohol flera gånger i veckan från tyska alkoholmarknader. Senast för några veckor sedan bevittnade tidningen hur en buss i Helsingborg fick tre ton alkohol belsagtagen, medan sju ton fick föras in sedan passagerare ombord uppgett att alkoholen var deras.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)