Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny tidning om elektrisk busstrafik

Ett nytt nummer av Sveriges Bussföretags och Bil Swedens tidning om elektrisk busstrafik är nu ute.

Ett nytt nummer av Sveriges Bussföretags och Bil Swedens tidning om elektrisk busstrafik är nu ute.

Ett nytt nummer av tidningen eBUSS är nu ute. Tidningen är fylld av fakta, nyheter och goda exempel kring elektrifieringen av busstrafiken. Tidningen kommer att skickas till beslutsfattare och intressenter för att sprida kunskap om e-bussar och den nya tekniken. Den ges ut i samarbete av Sveriges Bussföretag och Bil Sweden och finns även tillgänglig för alla i digital form här.

Det är det andra numret av tidningen eBUSS. Ett första nummer kom ut i höstas och finns också att läsa på nätet i pdf-form.

I det nya numret av tidningen, som har undertiteln Bussen som leder in i framtiden, tas en rad olika projekt för elektrifierad busstrafik upp. Exemplen är både svenska och internationella.

– Vi måste våga sticka ut, pröva det som är nytt. Både i kollektivtrafiken och i annan samhällsbyggnad. Ska samhället utvecklas måste även det offentliga utvecklas, säger kommunalrådet Lennart Holmlund(S) i tidningen.

Han berättar om hur man i Umeå ser de eldrivna bussarna som ett sätt att bygga en annorlunda, tätare stad där människor bor närmare centrum och har tillgång till en tyst och emissionsfri kollektivtrafik.

I Karlstad har Karlstadsbuss och Förenade Buss beslutat att redan i höst införa stadens första elbussar och eBUSS har träffat de ansvariga. Tidningen berättar om också om Scanias ambitiösa projekt med elbussar i Södertälje och om höstens satsning på laddhybrider i Stockholm.  Redan i sommar får Stockholm sina första hybridbussar i någon större utsträckning.

I Göteborg kommer nästa år en första, innovativ elbusslinje igång, samtidigt som man planerar en drygt 300 meter lång elväg.

eBUSS har också pejlat läget på flera håll ute i Europa. I tyska Braunschweig kör man en induktivt laddad elbusslinje med teknik från Bombardier och Solaris. I ett stort reportage från provinsen Noord-Brabant i Holland rapporterar tidningen om hur provinsen ska göra för att år 2025 enbart ha emissionsfria bussar i kollektivtrafiken. Det handlar om många hundra bussar.

Tidningen har också intervjuat Umberto Guida som är projektledare för ett stort europeiskt projekt där ett 40-tal aktörer arbetar gemensamt för att stadsbusstrafiken i Europa ska elektrifieras.

Dessutom har tidningar korta artiklar om elbusslinjen i Solna, Paris planer på elektrifierad busstrafik och hur Nottingham har blivit den stad i Europa som har flest elbussar i trafik.

Flera av de städer som tidningen berättar om ingår också i den studieresa som Sveriges Bussföretag arrangerar i mars nästa år om elbussar, European Electric Bus Tour. Mer om studieresan kan Du läsa här.

Taggat som: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar »

  1. Intressant, skulle gärna vilja läsa den tidningen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)