Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya appar ska göra det lättare att resa

Busskollen är en av de nya appar som har utvecklats för att göra det lättare att resa kollektivt.

Busskollen är en av de nya appar som har utvecklats för att göra det lättare att resa kollektivt.

Tre nya appar som ska göra det lättare att resa med kollektivtrafiken premiärvisades på torsdagen: Busskollen, Pendler och Nova. Apparna är resultatet av en tävling som utlystes hösten 2012 med syfte att stimulera till innovativa lösningar för ett effektivare resande i Stockholmsregionen genom att exempelvis föreslå den snabbaste vägen och alternativa resvägar.

Busskollen är en app som ska  underlätta kollektivresande genom att ge resenärer en översikt över kollektivtrafiken. Den innehåller bland annat information om var SL:s bussar och tåg befinner sig i varje ögonblick och uppskattning av hur ”full” bussen eller tåget är samt har en länk till biljettköp. Appen har utvecklats av Mårten Wiman och finns idag för Android. En version för iPhone kommer.

Pendler är en digital tjänst som visar individanpassad trafikinformation utifrån var användaren bor, jobbar eller var dagens möten är. Appen synkar bland annat med kalendern i resenärens smarta telefon.Det gör det möjligt med  individanpassad trafikinformation. Appen har också en funktion för resestatistik. Den är utvecklad av Darcy AB och finns för såväl Android som iPhone.

Nova är en kostnadsfri app som fungerar som en talande agent som har likheter med Siri till iPhone och som resenären ställer frågor till. Appen ger information om bland annat tunnelbaneavgångar, tågresor och navigationshjälp för gående eller bilister till kollektivtrafiken. Bakom Nova står Veridict AB. Nova finns för Windows Phone och kommer för Android och iPhone.

Själva tävlingen ITS Innovation Stockholm Kista arrangerades av trafikförvaltningen vid Stockholms läns landsting, Trafikverket, Kista Science City och Vinnova.

De tre vinnarna har tillsammans fått tre miljoner kronor för sitt utvecklingsarbete.

Share Dela

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)