Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kollektivresandet ökar totalt – men backar i sju län

Bussen dominerar svensk kollektivtrafik. 52 procent av resorna i kollektivtrafiken görs med buss, enligt Trafikanalys. Foto: Ulo Maasing.

Bussen dominerar svensk kollektivtrafik. 52 procent av resorna i kollektivtrafiken görs med buss, enligt Trafikanalys. Foto: Ulo Maasing.

Bussen fortsätter att dominera kollektivtrafiken i Sverige, samtidigt som kollektivresandet fortsätter att öka. Det framgår av en ny rapport från myndigheten Trafikanalys. Under 2013 gjordes 1 420 miljoner resor i kollektivtrafiken, en ökning med tre procent jämfört med 2012 och med 27 procent under de senaste tio åren. I genomsnitt gjorde svensken förra året 148 resor i kollektivtrafiken. Samtidigt som resandet ökade med tre procent ökade kostnaderna för kollektivtrafiken med åtta procent.

– Att ha tillgång till kollektivtrafik är en förutsättning för att motverka trängseln i storstäderna. På landsbygden är kollektivtrafiken ett viktigt alternativ för skolelever och alla andra som inte vill eller kan köra bil, säger Tom Petersen, projektledare på Trafikanalys..

Sammanlagt gjordes förra året 1 420 miljoner resor (mätt i antal påstigningar) i kollektivtrafiken i Sverige, en ökning med 43 miljoner jämfört med år 2012. Drygt hälften av resorna genomfördes med buss, nästan var fjärde med tunnelbana och drygt var tionde med tåg respektive med spårväg. Bara en av hundra resor genomfördes med kollektivtrafik till sjöss.

Under 2013 gjordes 738 miljoner påstigningar på buss i Sverige. Det motsvarar 52 procent av alla påstigningar i kollektivtrafiken.

Stockholmarna flitigaste resenärerna
Storstadslänen står för majoriteten av resorna. Drygt hälften av resorna 2013 genomfördes i Stockholms län, var femte i Västra Götaland och var tionde i Skåne län. Det innebär att åtta av tio resor med kollektivtrafik genomfördes i de tre storstadslänen.

Invånarna i Stockholms län är landets flitigaste kollektivresenärer med 355 påstigningar per person förra året. Foto: Ulo Maasing.

Invånarna i Stockholms län är landets flitigaste kollektivresenärer med 355 påstigningar per person förra året. Foto: Ulo Maasing.

Invånarna i Stockholms län gjorde flest påstigningar under år 2013, i genomsnitt 355 resor per invånare, medan boende i Västra Götalands län gjorde 175 påstigningar och boende i Skåne län 122 påstigningar per person.

Det kan jämföras med bottenlänet, Kalmar län, som i genomsnitt hade endast 33 påstigningar per person med kollektivtrafiken under året.

I flertalet av landets 21 län/regioner ökade resandet med kollektivtrafiken. Störst var ökningen i Kronobergs län med 9 procent, följt av Uppsala län med åtta procent.

Inte mindre än sju län hade dock ett minskat kollektivt resande. Störst var minskningen i Värmlands län, sju procent, medan det i Västernorrland, Öre- bro, Dalarna, Gävleborg, Skåne och Södermanland var mindre minskningar.

Prislapp: 39 miljarder
Längden på resorna varierar i landet. Stockholms län har kortaste genomsnittslängden på resor, sju kilometer. Längst reser man i Dalarnas län, i genomsnitt 35 kilometer. För riket som helhet är genomsnittsresan tio kilometer.

Under år 2013 uppgick produktionskostnaderna för kollektivtrafiken i Sverige till cirka 39 miljarder kronor, en ökning med 8 procent sedan 2012. Verksamhetsintäkterna uppgick till drygt 20 miljarder kronor. Det innebär att hälften av resan betalas med verksamhetsintäkter, resten med bidrag.

Bidragen från kommun, landsting och stat uppgick till drygt 19 miljarder kronor. Majoriteten av bidragen, 87 procent, kom från landstingen. En liten del, tre procent, kom från staten, i praktiken Trafikverket.

Share Dela

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)