Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kortis och superlång när fyra nya Setra lanseras

Setra presenterade på tisdagen fyra nya modeller i sin ComfortClass-serie. Samtliga bilder: Daimler Buses.

Setra presenterade på tisdagen fyra nya modeller i sin ComfortClass-serie. Från vänster: S 519 HD, S 511 HD, S 516 MD, S 515 MD. Samtliga bilder: Daimler Buses.

Setra, som är ett av varumärkena i Daimler Buses, har nu lanserat fyra nya modeller i sin ComfortClass-serie. I och med detta är serien nu komplett. Nya längder och nya höjder finns hos de fyra modeller som presenterades på tisdagskvällen. Två av modellerna är högdäckare, två har ett något lägre golv men samma invändiga höjd som övriga ComfortClass.

Minstingen bland nyheterna är den 10,5 meter långa S 511 HD som också är minst i hela modellserien. Bussen är arvtagare till S 411 HD och kan fås med mittdörr eller bakdörr, likaså toalett i mitten eller längst bak. Till skillnad från föregångaren kan S 511 HD fås med Powershift växellåda.

S511 HD är 10,5 meter lång.

S 511 HD är 10,5 meter lång.

Samtidigt som Setra nu lanserar sin minsta ComfortClass presenterar man också den längsta modellen i serien, S 519 HD: en 15 meter lång, treaxlig buss med plats för upp till 71 sittande passagerare.

De två ytterligare modeller som Setra visade upp på tisdagen är S 515 MD (12,3 meter lång) och S 516 MD (13,1 meter lång). Båda är klart intressanta alternativ för den som söker en buss som kan användas i enklare turist- och beställningstrafik liksom i långlinjetrafik eller liknande.

Setra-C

S 519 HD är 15 meter lång.

Genom den något lägre golvhöjden är bagageutrymmet mindre än i högdäckarna, men höjden inne i passagerarutrymmet är oförändrade 2,10 meter.

De båda bussarna kan fås i en rad olika alternativa utföranden med bakdörr eller mittdörr, enklare eller lyxigare inredning liksom med rullstolslyft.

De nya MD-modellerna i ComfortClass 500-serien är ca 20 cm lägre än HD-modellerna och finns i 12,3 samt 13,1 meters längd.

De nya MD-modellerna i ComfortClass 500-serien är ca 20 cm lägre än HD-modellerna och finns i 12,3 samt 13,1 meters längd.

Som standard är båda versionerna utrustade med Daimlers motor OM 936, en sexcylindrig, 7,7-liters motor på 354 hästkrafter.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)