Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Taxibråk i Dalarna i upphandlingsbråkets kölvatten

Taxi Dalarna ingår i Sverigetaxi.

Taxi Dalarna ingår i Sverigetaxi.

Det är inte bara Dalatrafiks upphandling av busstrafiken i Dalarna som har vållat stridigheter och feta rubriker i tidningarna. Även upphandlingen av särskild kollektivtrafik, bland annat färdtjänst, har blivit en laddad historia. Det är taxiförarna i Taxi Dalarna/Sambus som enligt Dalarnas Tidningar rasar med anledning av att taxibolagen i Taxi Dalarna sänker deras löner från halvårsskiftet.

Totalt handlar det om över 100 taxiförare som kör bland annat färdtjänst. Ordförande i Taxi Dalarna är A Björkskoncernens vd Alan Björk. Taxi Dalarna ingår i Sverigetaxi.

– De flesta kommer att få sänkt lön. Hur stor sänkningen blir är dock svårt att säga eftersom företagen inför procentlön med personliga tillägg, säger Örjan Jakobsson, ombudsman på Transport avdelning 88 till Dalarnas Tidningar.

Förhandlingarna mellan Transport och Taxi Dalarna/Sambus avslutades i oenighet och återupptas i september, men Örjan Jakobsson räknar med att det då blir mer oro och eventuellt också uppsägningar.

De taxibolag som kör åt Taxi Dalarna har valt olika vägar. Vissa företag har varslat alla sina förare om uppsägning på grund av arbetsbrist och erbjudit dem återanställning till sämre villkor. Andra vill att deras anställda frivilligt ska godta det nya löneavtalet.

Transport avdelning 88:s ordförande Ken Järn lägger skulden på Region Dalarna och Dalatrafik som han anser ”har klantat till det” genom att i anbudsunderlaget inte ha krävt månadslner, åtarnaställningskrav och ”krav på att i Dalarna ska den svenska modellen med vita jobb gälla” enligt DT.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)