Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Storaffär i bussbranschen: Björks och Byberg & Nordin köper KR Trafik

KR Trafik köps av Björkskoncernen och Byberg & Nordin. Foto: Ulo Maasing.

KR Trafik köps av Björkskoncernen och Byberg & Nordin. Foto: Ulo Maasing.

Ett av Sveriges största privata bussbolag byter ägare. Det är KR Trafik som förvärvas av Björkskoncernen och Byberg & Nordin Busstrafik AB i en affär som presenterades på onsdagen. I och med affären bildas nu en ny jätte i svensk busstrafik med en omsättning på 1,2 miljarder och över 1000 anställda.

Björkskoncernen äger bland annat Siljan buss, Björks buss, VS/Persson i Sandviken med flera bolag. Tillsammans köper Björks och Byberg & Nordin, som tidigare ägt 25% av KR trafik, samtliga aktier i bolaget av nuvarande ägaren Gunnar Sahlén.

KR Trafik är en stor operatör norr om Mälardalen, bland annat som här i Uppland. Foto: Ulo Maasing-

KR Trafik är en stor operatör norr om Mälardalen, bland annat som här i Uppland. Foto: Ulo Maasing-

KR trafik är med sina 300 fordon och närmare 500 anställda en av de stora aktörerna på Svensk bussmarknad.

– Vi vet att det finns stor kompetens i bolaget när det gäller att driva upphandlad trafik och den hoppas vi kunna dra nytta av när vi nu skall se över och organisera vår totala verksamhet inför framtiden säger Alan Björk, vd för A Björkskoncernen.

Byberg & Nordin, som också är en av ägarna till Björkskoncernen, har expanderat kraftigt under de senaste åren.

– Vi har under flera år långsiktigt och strategiskt byggt upp vår verksamhet för att klara av en expansion. Nu har vi långsiktiga avtal och köpet av KR trafik passar mycket bra in just nu säger bolagets ägare Tomas Byberg.

KR trafik har under Gunnar Sahlén framgångsrika ägande vuxit till ett bolag med närmare 300 fordon och 500 anställda.

– Det har naturligtvis inte varit något lätt beslut att sälja det bolag som jag varit med och byggt upp. Vi har varit ett fantastiskt team men någon gång skall man gå vidare och detta känns som rätt tidpunkt. Det är också viktigt för mig att försäljningen sker till en privat aktör som har förutsättningen att leva kvar på marknaden under en lång framtid säger Gunnar Sahlén.

A Björks är en koncern som inkluderar bland annat Björks Buss i Mälardalen, Siljan Buss i Orsa och VS/Persson i Sandviken /Gävle. I koncernen ingår också VDL Norden som har försäljningen av VDL fordon. Totalt omsätter koncernen ca 500 milj. Bolaget ägs av High Coast Holding vars ägargrupp består av Alan Björk, Byberg & Nordin, Gottne Invest och MB Smart Solutions AB.

Byberg & Nordin har sitt säte i Nordingrå i Västernorrland. Bolaget har i dagsläget ca 120 fordon, 250 medarbetare och omsätter ca 200 milj.

Tillsammans kommer gruppen nu att omsätta 1,2 miljarder och ha över 1000 anställda.

Taggat som: , , , , ,

1 kommentar »

Trackbacks

  1. Björks & Byberg Logga In – Sweden Logga In

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)