Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nytt säkerhetssystem gör att bussföraren slipper döda vinklar

Flygbussarna testar nu ett nytt kamerasystem som eliminerar de döda vinklarna för bussförare. Foto: Flygbussarna.

Flygbussarna testar nu ett nytt kamerasystem som eliminerar de döda vinklarna för bussförare. Foto: Flygbussarna.

Döda vinklar för bussföraren kan vara ett allvarligt trafiksäkerhetsproblem. Nu testar Flygbussarna som första bussbolag i Sverige en ny lösning som innebär att föraren med hjälp av ett kamerasystem helt kan slippa skymda vinklar. Det minskar i sin tur risken för både olyckor och skador.

Flygbussarna har i dagarna börjat testa det nya säkerhetssystemet på två av sina bussar i Stockholm. Systemet innebär att man som förare med hjälp av kameror kan se hela bussen från ovan. Systemet består av fyra kameror och en kontrollbox som sammanflätar bilderna och visar en översiktsbild i 360 grader utan döda vinklar.

– Kamerasystemet är en extra säkerhetsåtgärd för att man som förare ska kunna se vad som händer runt hela bussen. Våra bussar kör en hel del i stadstrafik där det finns många cyklister som ibland kan vara svåra att upptäcka, säger Zakaria Abna-Aissa, affärschef på Flygbussarna

I en monitor ser föraren allt som finns i bussens närhet. Bild: Flygbussarna.

I en monitor ser föraren allt som finns i bussens närhet. Bild: Flygbussarna.

Systemet heter 360° Overview och är utvecklat av Malmöföretaget SafeDriving. Systemet visar en översiktsbild så att man tydligt ser hinder och hur det ser ut runt om bussen. Föraren får på så vis också en mycket bra bild av bakre delen av bussen där det är vanligt med plåtskador.

– Det här är ett system som ökar både säkerheten och effektiviteten. Med god överblick blir det enklare att ta sig fram i trånga miljöer, säger Olof Pankko marknadsansvarig på SafeDriving.

Systemet provas på ett par fordon, och visar det sig fungera bra kommer Flygbussarna att införa det på fler bussar framöver.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)