Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sightseeingkrig i Stockholm – Strömma anmäler Stockholm Info för falsk marknadsföring och varumärkesintrång

Stockholm Info AB driver bland annat sightseeingtrafik under namnet Stockholm Red Buses. Foto: Ulo Maasing.

Stockholm Info AB driver bland annat sightseeingtrafik under namnet Stockholm Red Buses. Foto: Ulo Maasing.

Ett rejält krig har brutit ut om sightseeingtrafiken i Stockholm. Strömma Turism & Sjöfart anmäler nu konkurrenten Stockholm Info AB för otillbörlig marknadsföring, varumärkesintrång och för brott mot auktorisationsregler för turistbyråer. Stockholm Info AB ingår i Söderberg & Partner-sfären och bedriver bland annat sightseeingtrafik med Stockholm Red Buses.

Anklagelserna från Strömma Turism och Sjöfart är hårda.

I en pressinformation skriver Strömma:

”Besökare uppfattar de gröna i-skyltarna som finns hos auktoriserade turistbyråer som en garanti för en objektiv rådgivning. Vår konkurrent Stockholm Info AB har skaffat sig denna märkning och vilseleder kunderna på ett oetiskt sätt när de endast säljer, informerar om och rekommenderar produkter som säljs av deras dotterbolag som nyligen startat till Strömmas verksamhet identiska produkter.

Därutöver har man märkt sina egna produkter med ”approved by” och turistbyråemblemet. Förfarandet är grovt vilseledande och kunder får intrycket att de får rådgivning om Stockholms turistiska utbud på ett obundet sätt.”

Strömma hävdar att affärsmodellen liknar Söderbergsgruppens försäljning och rådgivning av pensioner och kapitalförsäkringar som fått hrd kritik i media.

Strömma anklagar också konkurrenten för att inom den del av verksamheten som bedrivs inom ramen för Red Sightseeing (båtar och sightseeingbussar) göra sig skyldig till varumärkesintrång och för att kopiera Strömmas klassiska tur ”Under Stockholms Broar”.

”Det rör sig om ett flagrant övertramp och intrång i Strömmas inarbetade varumärkesrätt som på samma gång otillbörligt påverkar konkurrensen på marknaden och riskerar att vilseleda konsumenter”, skriver Strömma och fortsätter:

”Ett annat exempel på oetiska genvägar är att Stockholm Info ställer sina säljare under Strömmas skyltar och försäljningskiosker för att utnyttja den marknadsföring som vi gjort för dessa platser och för de turer som man kopierar.”

Strömma pekar på att Söderbergs/Stockholm Info AB förra sommaren i flera domar fälldes av Marknadsdomstolen ”för vilseledande marknadsföring av sightseeingbussar och förlorade en egen anmälan där de försökt stoppa en konkurrerande privat turistinformations verksamhet. Nyligen förlorade de även en anmälan de gjort hos Konkurrensverket mot Stockholm Stads turistinformation Stockholm Visitors Board.”

Inom Söderbergssfären bedrivs förutom Stockholm Info AB även Söderberg & Partner, Tengbom arkitekter, NCS och Nybergs bageri.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)