Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Spritbussbolag riskerar halv miljon i böter för brott mot kör- och vilotider

Polisbuss

Trafikpolisen i Östergötland har konstaterat att ett bussföretag som kör alkoholbussar till Sverige i stor utsträckning har brutit mot kör- och vilotidsreglerna. Foto: Ulo Maasing.

Det är inte bara jätteimporten av alkohol som vissa bussbolag ägnar sig åt, och som vi tidigare rapporterat om, som är ett problem. Vid en kontroll i vintras  konstaterade trafikpolisen i Östergötland att ett bussföretag som figurerar i spritsammanhang hade brister i färdskrivarbladen, skriver Östgöta-Correspondenten.

Det aktuella bussbolaget kör resor flera gånger i veckan till alkoholmarknader i Tyskland, resor som man i sin marknadsföring kallar shoppingresor.

Polisen har för det aktuella bussbolaget enligt tidningen lämnat över minst fjorton dokumenterade fall av brott mot kör- och vilotidsreglerna till Transportstyrelsen för åtgärd.

Om Transportstyrelsen anser att överträdelserna är mycket allvarliga kommer företaget att få böta 4 000 kronor per brott, dvs 56 000 kronor totalt.

Men det kan bli mycket mer än så.

Om Transportstyrelsen  utför en kontroll av företaget mot bakgrund av polisrapporterna kan bolaget tvingas att skicka in all analog och digital dokumentation av sina resor. Kontrollavgiften kan då bli ytterligare upp till 200 000 kronor.

Om Transportstyrelsen därefter anser att bussföretaget har vad man kallar ett ”högt riskvärde” görs en företagskontroll. Det innebär att myndigheten kräv er in all information om företagets samtliga fordon och förare. Det kan, enligt Östgöta-Correspondenten, leda till upp till ytterligare 200 000 kronor i böter.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)