Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Äventyr i kollektivtrafiken: Inte är väl bussen sen?

En krånglig bussresa från Vadstena till Åtvidaberg berättar Hasse Sukis om här. Men problemen fortsatte på hemresan… Foto: Hasse Sukis.

En krånglig bussresa från Vadstena till Åtvidaberg berättar Hasse Sukis om här. Men problemen fortsatte på hemresan… Foto: Hasse Sukis.

Att resa med kollektivtrafiken kan vara ett riktigt äventyr. För det mesta fungerar det, men ibland fungerar det inte alls. Fotografen Hasse Sukis från Rockphoto berättar här hur det gick när han en lördag i juni skulle resa med Östgötatrafiken från Vadstena till Åtvidaberg på ett jobb…

Jag skulle åka från Vadstena till Åtvidaberg i lördags 14 juni 2014 men det kom ingen buss.

– Om jag tar linje 661 mot Skänninge kl. 14.24 så är jag i Åtvidaberg kl. 16.28.

Det konstaterar min vän Patrik och jag över telefon med hjälp av datorer och Östgötatrafikens appar i våra mobiler.  Det passar utmärkt eftersom Mats Ronander börjar spela kl. 17 på Åtvidabergsyran och vi ska fotografera.

Vi kollar in alla detaljer enligt reseplaneraren på hemsidan och i appen. Det ser ut så här: ”14:24 Vid Stationen Vadstena tar du Landsbygdstrafik Linje 661 mot Skänninge. Byte 14:47 Gå av vid Skänninge station Östgötapendeln 14:54 Vid Skänninge station byter du till Tågtrafik Östgötapendeln (tåg nr. 18760) mot Norrköping. Byte 15:26 Gå av vid Linköpings resecentrum 530 15:35 Vid Linköpings resecentrum byter du till Landsbygdstrafik Linje 530, läge C3 mot Åtvidaberg. Förseningar på linje 30 och 530 på grund av asfaltering. Byte 16:28 Gå av vid Åtvidabergs resecentrum.”

Buss 661 saknas
Nästa avgång från Vadstena är kl. 16.24.

Det fungerar inte enligt min planering. Klockan blir 14.40 och jag blir irriterad. Två andra resenärer ska åka från Vadstena till Linköping.

Jag ringer kundtjänst och undrar var bussen är som ska avgå kl. 14.24 från Vadstena station. Svaret blir att föraren har inte dykt upp och inte heller går att få tag på. Hela den turen ställs in.

Östgötatrafikens kundtjänst ska göra allt för att hitta en taxi eller en annan buss. Jag får höra att det inte är lätt att hitta en annan förare och en ny buss på kort tid. Det är ju dagen efter Vätternrundan och allt.

Kundtjänst ringer tillbaka och har hittat en förare och en buss. Strax innan kl. 15 kommer bussen på linje 661 som ska köra oss till Skänninge. Föraren är sur och kör fort. Jag har aldrig åkt så fort mellan Vadstena och Skänninge. Inne i Skänninge visar han sig vara en mästare på att ”tailgatea” personbilar och på  att tvärnita.

När vi är framme vid Skänninge station är det dags att kliva ur bussen med fotoryggsäck, jacka, datorväska och en kartong till Patrik. Folk envisas med att gå in via bakdörrarna och föraren tittar inte i sin backspegel, utan stänger dörrarna och börjar köra tillbaka  mot Vadstena. Jag måste göra mig hörd och meddela att jag ska stiga av i Skänninge. Han stannar och öppnar dörrarna.

På väg men försenad
Nu får jag ta ett senare tåg mellan Skänninge och Mjölby. I Mjölby byter jag till tåg mot Linköping. Det blir också en senare buss mot Åtvidaberg.

Nu blir det nya tider enligt reseplaneraren: ”15:54 Vid Skänninge station tar du Tågtrafik Östgötapendeln (tåg nr. 8865) mot Mjölby. Byte 16:01 Gå av vid Mjölby Resecentrum Östgötapendeln 16:07 Vid Mjölby Resecentrum byter du till Tågtrafik Östgötapendeln (tåg nr. 8766) mot Norrköping. Byte 16:26 Gå av vid Linköpings resecentrum 30 16:35 Vid Linköpings resecentrum byter du till Expressbuss Linje 30, läge C3 mot Åtvidaberg (Östantorp). Byte 17:20 Gå av vid Åtvidabergs resecentrum”

Där kunde problemen vara över förutom att jag är nästan en timme sen. När bussen linje 30 kommer fram till Åtvidaberg missar föraren näst sista hållplatsen där en resenär ska av. Föraren kör runt i rondellen och inte in på resecentrum i Åtvidaberg.

Patrik ser bussen närma sig enbart för att köra runt i rondellen och sedan köra i riktning mot Linköping igen. Efter att ha släppt av den passageraren på näst sista hållplatsen kör föraren till resecentrum i Åtvidaberg och klockan är minst 17.27.

Nu är jag framme och vi kan något försenade äntligen fotografera på Åtvidabergsyran. Vi missar början av Mats Ronander men det går bra ändå. Här kunde problemen också vara över men hemfärden bjuder även den på strapatser.

Hemfärd med tillfälligt avbrott
Nästa dag är det dags för hemfärd. Kl. 11.37 med linje 30 från Åtvidaberg. Resan går bra tills det tar stopp i Linköping vid hållplats Råberga bro. Framdörren går inte att stänga och vi blir stående i minst 10 minuter innan servicetekniker kommer.

Jag inser att jag missar bytet till mitt tåg. Jag ringer kundtjänst igen och dom inser också att det tar över två timmer innan jag är hemma om jag tar nästa tåg. Jag får åka taxi och kommer hem innan jag skulle ha varit hemma. Jag ser att det står 975 kronor på taxametern men det behöver inte jag betala.

Hasse Sukis

Taggat som:

1 kommentar »

Trackbacks

  1. Min text som opinion på Bussmagasinet | digitallyrockphoto

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)