Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny stadsbuss från Scania i Finland

I Lahtis tillverkar Scania flera versioner av OmniExpress. Nu kompletteras produktionen med en stadsbuss, OmniExpress 320 LE. Foto: Scania.

I Lahtis tillverkar Scania flera versioner av OmniExpress. Nu kompletteras produktionen med en stadsbuss, OmniExpress 320 LE. Foto: Scania.

Scania lanserar nu en ny stadsbuss från sitt finska företag SOE Bussproduktion. Bussen är en låggolvsbuss och är tänkt som avlösare till konkursade Lahden Autokoris Scala. Lahden gick i konkurs i september 2013, men tidigare i år startade Scania ett nytt, helägt dotterbolag med verksamhet i Lahdens tidigare bussfabrik i Lahtis, Finland.

Dit koncentrerar Scania all produktionsutveckling av OmniExpressprogrammet.

I bussfabriken i Lahtis tillverkas tre huvudmodeller av Scania OmniExpress: OmniExpress 320, OmniExpress 340 och OmniExpress 360. Numret i typbeteckningen syftar till karossens höjd i centimeter.

Nu har också produktonen av en ny modell kommit igång. Det är stadsbussen OmniExpress 320 LE. Modellen har lågt golv till mittendörren och ersätter den tidigare Scala modellen som tillverkades 2001-2013 med totalt över 900 exemplar för både hemmamarknaden och för exportmarknaderna. Nya Scania

OmniExpress 320 LE är den enda stadsbussen som produceras i Norden och preliminärt finns redan över 60 order, uppger Scania.

I Lahtis tillverkas för tillfället i snitt fem bussar i veckan men i framtiden är det meningen att produktionen ökas till i snitt 7,5 bussar i veckan.

Bussfabriken i Lahtis sysselsätter ca 140 personer. Indirekt sysselsätter fabriken ytterligare många finländare eftersom största delen av bolagets underleverantörer är finländska.

Två tredjedelar av fabrikens produktion exporteras.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)