Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny kontrollmetod dubblerar biljettförsäljning

Danska Sydtrafik har infört en ny modell för biljettkontroller som har gjort att biljettförsäljningen har ökat kraftigt. Foto: spoorjan/Wikimedia Commons.

Danska Sydtrafik har infört en ny modell för biljettkontroller som har gjort att biljettförsäljningen har ökat kraftigt. Foto: spoorjan/Wikimedia Commons.

En ny kontrollmetod har gjort att att många fler köper biljett eller kort. Det är danska Sydtrafik som istället för att sprida ut kontrollerna över hela trafikområdet gör massiva insatser där man täcker in ett helt område. Resultatet har blivit en kraftigt ökad biljettförsäljning. Sydtrafik är huvudman för kollektivtrafiken i södra Danmark med bland annat städerna Kolding och Esbjerg.

– Tidigare sände vi kanske en kontrollör till en bestämd stad eller ett bestämt område. Nu planerar vi räder där fem kontrollörer massivt täcker ett område. Det gör att kontrollörerna syns på många bussar i exempelvis Kolding under en eller flera dagar och det stressar kanske dem som funderar på att fuskåka, säger Jytte Brink till den danska nyhetssajten Newsbreak.

Brink är chef för den arbetsgrupp inom Sydtrafik som samordnar kontrollerna.

Hon pekar på att ryktet om de intensiva biljettkontrollerna snabbt sprids i staden och får en preventiv effekt.

– Vi kan helt klart märka en ökad försäljning under en period efter en sådan kontrollinsats, säger Jytte Brink till Newsbreak.

I Esbjerg har man kunnat mäta att försäljningen av månadskort fördubblas dagen efter en sådan räd i jämförelse med en normal dag.

Den som tror att han eller hon kan fuska dagarna efter en räd lever farligt. Då sker nämligen biljettkontroller i vanlig utsträckning.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)