Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussen i realtid direkt i glasögonen

Inte science fiction längre: Nu kan man få realtidsinformation om busstrafiken direkt i sina glasögon. Foto: Loic La Meur/Wikimedia Commons.

Inte science fiction längre: Nu kan man få realtidsinformation om busstrafiken direkt i sina glasögon. Foto: Loic La Meur/Wikimedia Commons.

Nu behöver man inte längre en mobil, läsplatta eller dator för kolla när bussen kommer. Nu går det bra att få realtidsinformation i glasögonen – i alla fall om man bor i norska Rogaland Fylke. Där ska nämligen trafikhuvudmannen, Kolumbus, börja använda Google Glass för att i glasögonen visa realtid när nästa buss kommer och vart den ska.

– Vi vill visa att Google Glass inte är något bara för laboratorier utan också kan användas till något praktiskt, säger Trond T Furenes, vd i Stavangerbaserade IT-företaget F5 IT till den norska webbsajten Rosenkilden.no.

Google Glass är i princip en pytteliten dator som på särskilda glasögon visar information som liknar den som visas på en smart telefon. Den kan styras med röststyrning eller med styrplatta. Tekniken är ännu under utveckling, men Google säljer redan sina glasögon i USA.

Den här veckan har studenter vid universitetet i Stavanger fått testa Google Glass, kopplad till Kolumbus realtidsapp ”Sanntid”. Studenterna har kunnat få information om nästa buss direkt i glasögonen, antingen genom att röra vid glasögonbågarna eller genom röststyrning.

Glasögonen är i sin tur trådlöst kopplade till en smartphone. Glasögonglasen fungerar som skärm och man slipper att knappa på mobiltelefonen.

Än så länge handlar det om ett demoprojekt, men Trond Furenes säger till Rosenkilden att han tror att vanliga glasögon i framtiden kommer att levereras med en liten dataskärm i glaset.

Han ser en rad användningsområden för tekniken.

– Jag tror inte att det kommer att dröja länge innan vi ser teknikfrälsta studenter som går och petar på sina glasögonbågar.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)