Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klampning ska stoppa kör-och vilotidsfusk

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd(M). Foto: Andia Ghafouri.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd(M). Foto: Andia Ghafouri.

Regeringen har i dag beslutat att överlämna ett förslag till riksdagen om att det ska bli möjligt att låsa fast ett fordon, så kallad klampning, vid överträdelse av till exempel kör- och vilotider eller cabotageregler. Förslaget är ytterligare ett steg i regeringens arbete med att förbättra regelefterlevnaden på väg.

Klampning innebär att fordonet förses med en särskild låsanordning för att förhindra fortsatt färd. Det nya lagförslaget gör att polisen och tullen kan säkerställa att ett beslut om att ett fordon inte får fortsätta sin färd faktiskt följs.

– Det här är ett steg på vägen för att stoppa fusket på de svenska vägarna. Vi vill ha en sund konkurrens och stärka konkurrenskraften. I slutändan handlar det om att få justa jobb på våra vägar, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd(M).

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 mars 2015.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)