Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Turistinvasion och nytt rekord i Berlin

Gendarmenmarkt i Berlin. Foto: Ulo Maasing.

Gendarmenmarkt i Berlin. Foto: Ulo Maasing.

Berlin är numera rena framgångssagan när det gäller turism. Besökarna i staden blir bara fler och fler. Inte minst bland svenskar ökar den tyska huvudstadens popularitet och det går knappast att ta en promenad i staden utan att möta en svensk turistbuss. Under det första halvåret i år ökade antalet utländska besökare i Berlin med 4,6 procent och de utländska övernattningarna med 8,4 procent.

Tillsammans med de tyska besökarna svarade ”utombys” gäster för 13,2 miljoner övernattningar i Berlin under det första halvåret, och då är bara hotellövernattningar inräknade. Däremot inte de 15 000 lägenheter som hyrs ut till turister, inte heller camping eller privatbostäder.

Turismen bidrar till den tyska huvudstadens ekonomi med nästan svindlande siffror: 275 000 jobb och en omsöttning per år på 11,5 miljarder euro, dvs 106 miljarder kronor.

I Sverige ökar intresset för Berlin starkt, visar besöksstatistiken.

Sverige ligger på nionde plats i den tyska huvudstadens besöksstatistik mxed 75 300 besökare och 199 000 övernattningar under det första halvåret i år. Det är en ökning på 7,1 procent när det gäller antalet besökare och hela 9,4 procent när det gäller övernattningar.

Tio-i-topplistan när det gäller utländska övernattningar i Berlin ser ut så här:

1. Storbritannien
2. Italien
3. Nederländerna
4. Frankrike
5. Schweiz
6. Danmark
7. Spanien
8. Ryssland
9. Sverige

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)