Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Västtrafik sopade undan önskan om elbussar

I höst får Karlstad sina första batteribussar. Men Västtrafik anser elbuss vara en alltför stor chansning.

I höst får Karlstad sina första batteribussar. Men Västtrafik anser elbuss vara en alltför stor chansning. Bild: Karlstadsbuss.

Västtrafik, som har huvudansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götaland, slog i sin senaste upphandling undan förutsättningarna för eldriven busstrafik i Orusts och Lerums kommuner – trots att kommunerna vill ha elbussar. Det avslöjar tidningen Bohusläningen. Ändå hävdar Västtrafik att upphandlingen innebär en öppning för elbussar i de båda kommunerna.

Bakgrunden är att både Orust och Lerum ville ha eldriven busstrafik, men upphandlingen av trafiken gjordes av Västtrafik som först hade en option för elbussar på Orust i upphandlingen, men sedan tog bort denna. Även hybridbussar valdes bort i upphandlingen.

– Nej, om kommunerna vill ha det får de själva betala detta, likaså den infrastruktur som det skulle kräva i form av laddningsstolpar, säger Attila Ungvari, ansvarig för busstrafiken på Västtrafik, till Bohusläningen.

Men när Västtrafik i fredags blev klar med upphandlingen av busstrafiken på Orust, i Alingsås och Lerum meddelade man att avtalen innebär en öppning för eldrivna bussar på Orust och i Lerum.

– Det betyder att vi ska inleda ett projekt ihop med kommunerna och provköra en elbuss i Ale. Att ta med krav på helt eldrivna bussar i avtalet hade varit en alltför stor chansning, säger Ungvari till Bohusläningen.

Taggat som: , , , , , , ,

1 kommentar »

  1. Kan det vara så att det är elbussleverantören själv som även lämnat anbud som ligger bakom artikeln i Bohuslänningen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)