Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kryssningsrekord ger miljoner till Göteborg

Kryssningspassagerare vid en transferbuss i Göteborg. Foto: Ulo Maasing.

Kryssningspassagerare vid en transferbuss i Göteborg. Foto: Ulo Maasing.

Kryssningsturismen slog nytt rekord i Göteborg i år. Under perioden april till oktober anlöpte 73 fartyg med sammanlagt 110 000 besökare till Göteborg. Totalt genererade kryssningsturismen omkring 60 miljoner kronor till staden i ren turistekonomisk omsättning, rapporterar Göteborgs Hamn.

– Vi har aldrig förr haft så många anlöp. Säsongtoppen nådde vi i maj när vi hade sju anlöp med 12 500 gäster på två dagar. Då var det fullt upp i hamnen, säger Jill Söderwall, kryssningsansvarig på Göteborgs Hamn AB.

Tillsammans med Göteborg & Co har Göteborgs Hamn storsatsat på att marknadsföra sig mot kryssningsrederierna, ett arbete som gett utdelning. Kryssningstrafiken till Göteborg har ökat från 9 anlöp år 2000 till 73 anlöp 2014. Göteborg är nu den andra största kryssningsdestinationen i Sverige, efter Stockholm.

Den ökande kryssningsturismen är gynnsam för Göteborg. Den genomsnittliga kryssningsturisten spenderar cirka 600 kronor på shopping, restaurangbesök och sightseeing under stoppet i Göteborg. Det innebär cirka 60 miljoner kronor i ren turistekonomisk inkomst för staden.

Nästa år väntas färre fartyg men nästan lika många besökare. Än så länge är 61 fartyg med strax över 100 000 turister inbokade att anlöpa Göteborgs Hamn under 2015.

På torsdagen anlöper säsongens sista kryssningsfartyg Göteborgs Hamn. Då kommer Aida Cara med 1200 tyska besökare.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)