Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dansk domstol friar bussförare för ”odansk” 100-dekal

Så vill danska myndigheter att en 100-dekal i Danmark ska se ut – med dansk flagga.

Så vill danska myndigheter att en 100-dekal i Danmark ska se ut – med dansk flagga.

En domstol i Roskilde, Danmark, har friat en svensk bussförare som stoppats av dansk polis. Polisen stoppade den buss föraren körde för att han framfört bussen i 100 kilometer i timmen utan att bussen var försedd med 100-dekal med dansk flagga i bakrutan. En sådan dekal uppges kosta 650 danska kronor per buss.

Företaget där föraren arbetar vände sig till Sveriges Bussresearrangörer (SB), och fick juridisk hjälp att gå till dansk domstol med ärendet.

SB:s styrelseledamot, advokat Jörgen Sköld, kontaktade en kollega i Danmark och krävde med hjälp av denne  besked av domstolen huruvida den aktuella lagen hade godkänts av EU.

Via SB:s egna källor i Bryssel gavs besked att EU inte fått en dylik förfrågan. Domstolen har efter att åklagaren ett antal gånger bett om uppskov nu meddelat att föraren är frikänd.

Om domstolens utslag blir prejudicerande är ännu oklart, men advokat Jörgen Sköld prövar nu detta via sina danska kontakter. Så länge lagen inte omprövats kommer den danska polisen inte att agera, uppger SB.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)