Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kraftig sänkning av kortpris i Uppland

Den nya rödgröna majoriteten i Uppsala läns landsting planerar för en kraftig sänkning av priset på länskort i Uppland. Arkivbild: Ulo Maasing.

Den nya rödgröna majoriteten i Uppsala läns landsting planerar för en kraftig sänkning av priset på länskort i Uppland. Arkivbild: Ulo Maasing.

Den nya rödgröna majoriteten i landstinget i Uppsala län planerar att genomföra en kraftig prissänkning på länskortet för Upplands Lokaltrafik, UL. Prissänkningen ska genomföras i två etapper. Idag kostar länskortet 790 kronor i månaden, Nästa år sänks det till 750 kronor och år 2016 till 500 kronor. Samtidigt höjs priset på enkelbiljetter. Allianspartierna varnar för att det finns en risk för färre resande. Totalt kostar sänkningen att kosta landstinget 70 miljoner kronor.

Planerna på en prissänkning presenterades av (S), (MP) och (V) på fredagseftermiddagen.

En del av prissänkningen på länskortet ska finansieras av höjningen av priset på enkelbiljetter från 25 till 27 kronor. Hur mycket av prissänkningen som hamnar på skattsedeln är inte klart. Först ska den nya majoriteten i landstinget göra en översyn av kollektivtrafiken för att se vilka möjligheter som finns till effektiviseringar. 2016 ska det vara klart hur sänkningen i sin helhet ska finansieras.

– Det kan bli genom höjd skatt, men inte före 2016. Samtidigt är vi övertygade om att betydligt fler kommer att välja att åka kollektivt när det blir billigare, säger landstingsrådet Bertil Kinnunen(S) till Upsala Nya Tidning.

– Vi ska också sätta igång en djupare studie med Uppsala kommun om det är möjligt att bygga ut med spårvagnar i staden. Och titta på alternativ som trådbussar och så kallade superbussar,  säger Robert Damberg(MP) till UNT.

Alliansen i Uppsala läns landsting befarar att höjningen av priset på enkelbiljetter kommer att leda till att färre reser kollektivt.

Johan Örjes(C), ordförande i kollektivtrafiknämnden i landstinget tvivlar också på att prissänkningen endast kommer att kosta 70 miljoner kronor.

– Jag tror inte på det. Jag befarar att man kommer att lägga ned linjer för att betala sänkningen, minska trafiken på kvällar och helger, säger han till UNT.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)