Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Norge sänker hastigheten för stadsbussar

Norges samfärdselminister Ketil Solvik-Olsen sänker högsta tillåtna hastighet för stadsbussar.

Norges samfärdselminister Ketil Solvik-Olsen sänker högsta tillåtna hastighet för stadsbussar.

Den norska regeringen har beslutat att sänka högsta tillåtna hastighet för stadsbussar, dvs bussar klass 1. I fortsättningen kommer högsta tillåtna hastighet att vara 70 kilometer i timmen,  även om bussen körs på väg där fartgränsen är högre. Idag är högsta tillåtna hastighet för klass 1-bussar i Norge 80 kilometer i timmen.

– De typiska stadsbussarna är inte konstruerade för att tåla en kollision eller vältning i hög fart. Därför reducerar vi den högsta tillåtna hastigheten på de här bussarna från 80 till 70 kilometer i timmen. Därmed kommer vi både att minska riskerna för trafikolyckor och begränsa skadorna om en olycka sker, säger den norske samfärdselministern Ketil Solvik-Olsen.

– Vi måste försäkra oss om att bussföretagen använder vagnmateriel som är väl anpassat till de transportbehov som ska klaras. I städer med generellt låg hastighet och många stopp är stadsbussarna väl lämpade för sitt uppdrag. Men på landsvägar med högre fart måste vi ha strängare säkerhetskrav. I vissa fall trafikerar stadsbussar också stadsnära sträckor där hastighetsgränsen är 80 kilometer i timmen. fortsätter Ketil Solvik-Olsen.

– Eventuella nackdelar som en sänkt högsta tillåten hastighet kan medföra som exempelvis ökade restider är små, jämfört med de säkerhetsvinster som uppnås. Samtidigt måste bussföretagen värdera om andra busstyper kan vara mer lämpliga på sådana sträckor.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)