Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Murens fall och Tysklands återförening vinstlott för turismen

Inför 25-årsjubileet av Berlinmurens fall hade 6800 illuminerade ballonger placerats ut där muren en gång gick. På söndagskvällen släppte alla ballongerna. Foto: Ulo Maasing.

Inför 25-årsjubileet av Berlinmurens fall hade 6800 illuminerade ballonger placerats ut där muren en gång gick. På söndagskvällen släppte alla ballongerna. Under helgen fylldes gatorna där muren en gång gick av hundratusentals Berlinbor och besöakre. Foto: Ulo Maasing.

I helgen var det 25 år sedan Berlinmuren föll och 2015 firar Tyskland att det forna Öst- och Västtyskland återförenades för 25 år sedan. Dessa historiska milstolpar lockar till sig besökare från alla världens hörn och har gett Tysklands incoming ett hittills aldrig skådat uppsving.

– Tysklands återförening är en riktig vinstlott för landets turistnäring, förklarar Petra Hedorfer, styrelseordförande i Deutsche Zentrale für Tourismus, DZT (dvs den nationella tyska turistbyrån).

– Sedan man 1993 började föra statistik över turismen från utlandet till Tyskland har antalet utländska övernattningar mer än fördubblats (plus 107,4 procent) och det har tillkommit hela 37,2 miljoner utländska övernattningar sedan dess.

– I de nya delstaterna, det forna DDR,  steg antalet utländska övernattningar med 375 procent mellan 1993 och 2013, en utveckling som är mer än tre gånger så stark som i hela landet. Berlin sticker ut. Här steg antalet övernattningar under samma period med otroliga 508,9 procent, fortsätter Petra Hedorfer.

2013, året då Tyskland sprängde 70-miljonersbarriären för turismen från utlandet, visade landets turistnäring för fjärde gången i rad upp en rekordartad tillväxt, som med 71,9 miljoner övernattningar överträffade resultatet från året innan med 4,5 procent.

2014 visar aktuella siffror från Statistisches Bundesamts för perioden januari-augusti att hela 51,6 miljoner utländska gäster övernattat på logianläggningar med fler än tio bäddar. Det motsvarar en ökning på 5,3 procent jämfört med samma tid i fjol.

I år fokuserar DZT på Tysklands återförening i sina försäljnings- och marknadsföringsaktiviteter världen över.

"Ljusgränsen", Lichtgrenze, följde murens sträckning längs 15 kilometer genomBerlion. Här är Jannowitzbrücke i sydöstra delen av staden. Foto: Ulo Maasing.

”Ljusgränsen”, Lichtgrenze, följde murens sträckning längs 15 kilometer genom Berlin. Här är Jannowitzbrücke i sydöstra delen av staden. Foto: Ulo Maasing.

 

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)