Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Konkurrensverket avskriver anmälan mot X2AB

Föremål för Konkurrensverkets intresse.

Föremål för Konkurrensverkets intresse.

Konkurrensverket beslutade strax efter lunch på torsdagen att avskriva anmälan mot det så kallade fördubblingsbolaget, X2AB. Verket ville först undersöka om X2AB bryter mot gällande upphandlingsregler i sitt arbete med att utveckla system för biljettering och realtidsinformation. Verket begärde att få svar från X2AB senast den 28 november men fick det en dag senare.

Strax efter lunch på torsdagen beslöt man dock att avskriva ärendet.

Konkurrensverket brukar normalt inte ta upp alla anmälningar till granskning. När ett tips eller information om konkurrens- eller upphandlingsproblem kommer in ser en särskild arbetsgrupp hos verket över det som hänt och bedömer om det strider mot konkurrens- eller upphandlingsreglerna eller inte. Om det finns tillräckligt med underlag i form av konkreta bevis kan Konkurrensverket ta initiativ till en utredning.

Konkurrensverket agerade med anledning av en anonym  anmälan. ”Enligt den information vi har fått har ni nyttjat tjänster från flera olika företag och konsulter i sådan omfattning att ni borde ha upphandlat dessa”, skrev verket i ett brev till X2AB.

I anmälan till verket hävdades det att X2AB hade utnyttjat tjänster från flera olika företag och konsulter i sådan omfattning att upphandlingsreglerna gäller. Konkurrensverket begärde besked från X2AB om hur bolaget ser på frågan om man är skyldigt att följa upphandlingsreglerna och man vill också ha en motivering till svaret. Dessutom ville verket att X2AB ska tala om vilka lagar och vilken praxis man lutar sig mot.

I sitt beslut att avskriva ärendet framhåller Konkurrensverket att det inte innebär att man har tagit ställning till om X2AB har agerat korrekt enligt upphandlingslagstiftningen.

Verket hänvisar till att X2AB inte anser sig vara en upphandlande myndighet i lagens bemärkelse eftersom den övervägande delen av företagets finansiering kommer från privata ägare.De offentliga ägarna utgör dessutom en minoritet, både när det gäller aktieägande och rösträtt.

Fem av X2AB:s nio ägare utgörs inte av staten. En av dessa fem är SJ AB. Men frågan om SJ AB är en upphandlande enhet i lagens bemärkelse är i andra sammanhang uppe i domstol. Därför tycker inte Konkurrensverket att det är motiverat att fortsätta att utreda ärendet.

Men, skriver verket, ärendet kan komma att följas upp vid ett senare tillfälle.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)