Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Samtrafiken köper fördubblingsbolaget

X2AB köps av Samtrafiken.

X2AB köps av Samtrafiken.

På måndagen blev det klart att Samtrafiken i Sverige köper det så kallade fördubblingsbolaget, X2AB. Affären klubbades vid bolagsstämmor i såväl Samtrafiken som X2AB på måndagsförmiddagen.

– Ägarna vill skapa en stark nationell organisation som arbetar med samverkan och driver branschens gemensamma tjänsteutveckling, säger Peter Örn, styrelseordförande för Samtrafiken.

– Utgångspunkten är att ta tillvara de starka sidor som finns i de båda bolagen och skapa en stabil och långsiktig finansiering för drift och förvaltning samt en offensiv utveckling av för branschen gemensamma tjänster, säger Anna Grönlund Krantz, styrelseordförande för X2AB.

Vid stämmorna ändrades också styrelserna i de båda bolagen.

I Samtrafikens styrelse utsågs två nya ledamöter: Harriet Söder, vd för Länstrafiken i Västerbotten samt Magnus Åkerhielm, vd för Keolis. Övriga ledamöter i Samtrafikens styrelse är SL:s vd Anders Lindström, Östgötatrafikens VD Paul Håkansson, SJ:s vd Crister Fritzson, Flygbussarnas vd John Strand, Swebus VD Joakim Palmkvist, Öresundstågs vd Gunnar Wulff och Tågkompaniets VD Mats Gustafsson. Styrelseordförande är Peter Örn.

På X2AB:s bolagsstämma valdes valdes Gunnar Schön, vd Veolia Transport, in i styrelsen, samtidigt som Jan Ekenstedt, Fågelviksgruppe lämnade styrelsen. Styrelsen i övrigt består av Lars Backström, vd, Västtrafik, Jan Bosæus, vd Nobina Sverige, Lars Bull, vd Värmlandstrafik, Peter Kollin, förvaltningschef X-trafik, Anders Lindström, vd SL, Thomas Silbersky, marknadschef SJ, Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör Jönköpings Länstrafik, Peter Viinapuu, vd MTR Nordic och Magnus Åkerhielm, vd Keolis. Ordförande är Anna Grönlund Krantz.

Share Dela

Taggat som: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)