Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sex dömda till 23 års fängelse i norsk busskandal

Mutskandalen i Norge kring Unibuss och MAN har lett till stränga straff för de inblandade. Foto: Ulo Maasing.

Mutskandalen i Norge kring Unibuss och MAN har lett till stränga straff för de inblandade. Foto: Ulo Maasing.

Den tidigare chefen för norska Unibuss, ägt av kommunala Oslo Sporveier, Helge Leite, dömdes till tre och ett halvt års fängelse. Också fem andra personer i Unibuss har av tingsrätten i Oslo på¨onsdagen dömts för grov korruption. De sex var åtalade för att ha tagit emot mutor från busstillverkaren MAN på sammanlagt 6,8 miljoner norska kronor.

Leites fängelsedom blev ett halvår längre än vad åklagaren hade yrkat.

– Det betyder att tingsrätten ser mycket allvarligt på hans roll i företaget och det han nu har fällts för, säger riksåklagaren Guro Hansson Bull till det norska radiobolaget NRK.

Pengarna från MAN var knutna till inköp av bussar och ska ha utbetalats under en tidsperiod av flera år. Dessutom har en entreprenör utfört arbeten i bostäderna hos tre av de åtalade för två miljoner norska kronor. Arbetena har i stor utsträckning fakturerats Unibuss.

Domstolen konstaterar också att det har förekommit mutor i samband med affärer med begagnade bussarna, utlandsresor och hyrbilar.

Domen innebär också att de åtalade, och nu fällda, har fått viss straffrabatt för att ha samarbetat med utredningen.

De sex måste inom två veckor betala en ersättning till Unibuss på sammanlagt 13,3 miljoner kronor.

Vd:n Helge Leite döms till 3,5 års fängelse och ska betala en ersättning på 1,1 miljoner NOK. En inköpschef vid Unibuss dömdes av tingsrätten till 5,5 års fängelse och ett skadestånd på 4,7 miljoner NOK. En inköpsansvarig dömdes till fem års fängelse och är tillsammans med andra dömda skyldig att betala ett skadestånd på tre miljoner NOK.

En försäljningschef får fem års fängelse och ett skadestånd på 5,7miljoner tillsammans med andra dömda. En vd är dömd till fängelse i fyra år och ett skadestånd på en miljon NOK. En annan vd är dömd till 3,5 års fängelse och ett skadestånd på 1,1 miljoner NOK. Slutligen dömdes en anläggningsansvarig dömd till nio månaders fängelse.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)