Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Solaris säljer nya Urbino som elbuss

Nya Solaris Urbino – nu har Solaris sålt de första helt elektriska bussarna av sin nya stadsbuss. Foto: Ulo Maasing.

Nya Solaris Urbino – nu har Solaris sålt de första helt elektriska bussarna av sin nya stadsbuss. Foto: Ulo Maasing.

Busstillverkaren Solaris, som har haft betydande framgångar på den svenska marknaden, har fått sin första order på den nya generationen av stadsbussen Urbino som elbuss. Det är lokaltrafiken i Hannover, Üstra, som har beställt de tre första helt elektriska versionerna av nya Urbino. Modellen premiärvisades så sent som i höstas på IAA-mässan i Hannover, men då i dieselutförande.

Elversionen av modellen kommer att vara utrustad med ett system för snabbladdning via en pantograf på busstaket.

Bussarna, som är normallånga (12 meter) stadsbussar är försedda med ZF AVE 130 drivlina med motorer som är monterade på axlarna. Därmed frigörs utrymme för fler passagerare, samtidigt som bussens vikt minskar avsevärt.

Batterierna på 120 kW är monterade baktill i bussen.

Genom snabbladdningssystemet kan bussarna gå i trafik hela trafikdygnet utan att behöva köras till depå för laddning. En snabbladdning tar fyra – sex minuter och räcker tills bussen på nytt kommer till en laddstation. Nattetid laddas bussarna i depå genom vanlig plug-inteknik.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)