Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Allt fler reser kollektivt i Sörmland

Allt fler tar bussen i Sörmland. Vingåker är en av de kommuner som haft starkast ökning. Foto: PeO Quick.

Allt fler tar bussen i Sörmland. Vingåker är en av de kommuner som haft starkast ökning. Foto: PeO Quick.

Sörmlänningarna fortsätter att resa allt mer med kollektivtrafiken i länet. Under förra året räknade länstrafiken i Sörmland in 9,75 miljoner påstigande i busstrafiken. Det är en ökning med 1,7 procent jämfört med året innan. Räknar man bort dem som reser med skolkort är ökningen nästan fyra procent och för resor med månadskort är ökningen sex procent.

Allmänhetens resor (det vill säga resandet exklusive skolkortsprodukter) ökar i samtliga kommuner och stadstrafikområden. I landsbygdstrafiken är ökningen störst i Vingåker, Gnesta och Eskilstuna kommun där antalet påstigande har ökat med över 10 %.

Den enskilda linje som har ökat mest i popularitet är linje 765 mellan Katrineholm och Nyköping där resandet ökade med drygt 40 %. Överlag är det regionala busslinjer, det vill säga linjer som går mellan länets kommunhuvudorter, som har haft den mest positiva utvecklingen.

Trosabussen har i stort sett haft oförändrat resande under 2014.

I Strängnäs stadstrafik har allmänhetens resande ökat med tretton procent. I Eskilstuna, Nyköpings och Katrineholms stadstrafik ökade resandet med 2 %.

Även resandet med regional- och pendeltågstrafiken har över lag utvecklats positivt under 2014 med den största ökningen på Nyköpingsbanan (9 %), Gnestapendeln (4 %) och Sörmlandspilen (3 %). Den enda bana där resandet har minskat är Svealandsbanan, där resandet till/från Sörmlands stationer har minskat något.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)