Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Volvo och Siemens i globalt samarbete om elbussar

Volvo Bussar och Siemens inleder ett globalt samarbete om elbussar. Volvos nya Electric Hybrid rullar redan i Hamburg och laddas vid ändhållplatserna med utrustning från Siemens. Foto: Volvo Bussar.

Volvo Bussar och Siemens inleder ett globalt samarbete om elbussar. Volvos nya Electric Hybrid rullar redan i Hamburg och laddas vid ändhållplatserna med utrustning från Siemens. Foto: Volvo Bussar.

Volvo Bussar och Siemens har tecknat ett världsomfattande avtal om kompletta system för elbussar till städer. Volvo Bussar ska leverera elhybridbussar och helt eldrivna bussar, medan Siemens ska leverera och installera laddstationer med laddkapacitet på upp till 300 kW för eldrivna fordon.

De två företagen har arbetat tillsammans med elektromobilitet sedan 2012, och nu fördjupas samarbetet ytterligare. Ett mål är att utveckla en standard för laddinfrastruktur så att städer enklare kan övergå till elbaserad busstrafik.

– Vi är väldigt glada över att samarbeta med ett av världens största teknikföretag, som delar vår vision om elektromobilitet. Avtalet öppnar nya affärsmöjligheter och gör att vi kan hjälpa städer att övergå till hållbara och kostnadseffektiva kollektivtrafiklösningar, säger Håkan Agnevall, vd för Volvo Bussar.

– Eldrivna bussar är ett viktigt verktyg i arbetet att göra våra städer mer hållbar och gröna. Med Siemens och Volvos gemensamma teknologi och erfarenhet kan vi bidra till att forma nya och smarta kollektivtrafiklösningar, säger Ulf Troedsson, vd Siemens AB.

De båda företagen har redan levererat en komplett lösning med tre elhybridbussar och fyra laddstationer till Hamburg där bussarna trafikerar stadens nya ”Innovationslinje”. Under 2015 ska flera helt eldrivna bussar, elhybridbussar och laddstationer levereras till Göteborg och Stockholm.

Siemens infrastruktur för laddning inkluderar laddstationer, tillhörande kringutrustning, kablage, anläggningsarbeten, installation, idrifttagning och underhåll.

Volvos senaste elhybridbussar gör det möjligt att reducera bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp med upp till 75 % och den totala energiförbrukningen med 60 % jämfört med motsvarande dieselbussar Euro 6. Volvos laddhybrid går tyst och avgasfritt på el på i genomsnitt 70 procent av sträckan av en typisk stadsbusslinje. Bussens batterier laddas vid ändstationerna på mindre än sex minuter.

Volvo Bussar lanserade sin första hybridbuss 2009. Företaget har levererat över 5 000 eldrivna bussar och elhybrider till 21 länder. De första helt eldrivna bussarna med varumärket Volvo sätts i trafik i det så kallade ElectriCity-projektet i Göteborg i juni 2015.

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)