Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skånetrafiken fakturerade bussresor fel för miljoner

Helsingborg har felaktigt fått betala 12 miljoner till Skånetrafiken för seniorernas bussresor. Foto: Ulo Maasing.

Helsingborg har felaktigt fått betala 12 miljoner till Skånetrafiken för seniorernas bussresor. Foto: Ulo Maasing.

Skånetrafiken har under flera år skickat felaktiga fakturor på miljonbelopp till Helsingborgs stad. Även andra kommuner i Skåne har fått felaktiga fakturor från Skånetrafiken som nu ska betala tillbaka 13,5 miljoner kronor till åtta Skånekommuner. Mest får Helsingborg – 11,8 miljoner för felaktiga fakturor under nästan fem år.

Bakgrunden är att äldre över 75 år har haft gratis resor på stadsbussarna i Helsingborg på dagtid. De fria resorna har finansierats av Helsingborgs kommun som sedan har fakturerats för resorna av Skånetrafiken.

Problemet är att Skånetrafiken också under alla år har tagit betalt för alla övergångsresor – trots att de ingår i biljetten. Till slut reagerade kommunen därför att man tyckte att kostnaderna för seniorernas fria resor blev alldeles för höga.

– Det har varit ett tekniskt kodningsfel. Seniorkorten har kodats fel från början. När vi rotade i detta ordentligt tillsammans med vår IT-avdelning så såg vi att det blivit fel, säger Camilla Bunke, försäljningschef på Skånetrafiken till Helsingborgs Dagblad.

Sju andra kommuner har också drabbats, men där handlar det om mindre belopp.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)