Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina stämmer norskt länstrafikbolag

En av Nobinas Volvo hybridbussar i Tromsø. Foto: calflier001 via Wikimedia Commons.

En av Nobinas Volvo hybridbussar i Tromsø. Foto: calflier001 via Wikimedia Commons.

Den 19 september möts bussoperatören Nobina och trafikhuvudmannen Troms Fylkestrafikk inför tingsrätten i Nord-Troms, Norge. Nobina har stämt den nordnorska trafikhuvudmannen eftersom man anser att Troms Fylkestrafikk har brutit mot avtalet med Nobina. Det är en flerårig tvist om hybridbussar och ledbussar som nu ska avgöras inför skranket, men parterna har under de senaste åren haft flera konflikter i olika frågor.

Nobina menar att de långa bussarna och hybridbussarna orsakar företaget större kostnader än man hade anledning att förvänta sig när man ingick avtalet med Troms Fylkestrafikk.

– Vi anser att vi har god saklig grund för våra krav. Den här frågan har legat som en skugga över oss en längre tid så det ska bli skönt att klara ut de här frågorna nu, säger Magnar Nilssen, driftchef i Nobina, till I Tromsø.

Samtidigt kräver Troms Fylkestrafikk Nobina på 15 miljoner kronor för att ha nekat att köra på en särskild bussväg, eftersom man bland annat ansåg att bussarna skadades om de kördes där. Senare trafikerade Nobina vägen, men då med kortare bussar än vad som krävdes enligt avtalet.

Det kravet är dock inte uppe i den aktuella domstolsförhandlingen.

– Vi har fått en faktura på beloppet, men inte betalat den. Den kommande processen har inte med det här att göra. Vi kan bara spela med en boll i taget, säger Nilssen till I Tromsø.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)