Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sohlberg Buss startar resan med säkerhetsfilm

Sohlberg Buss satsar på ökad säkerhet ombord. Foto: Sohlberg Buss.

Sohlberg Buss satsar på ökad säkerhet ombord. Foto: Sohlberg Buss.

Sohlberg Buss introducerar nu en en säkerhetsfilm på sina bussar. Filmen välkomnar resenärerna och visas inför avfärd. ”Unikt i branschen”, säger man på Sohlberg Buss.

Därmed tar företaget samma grepp som flyget.

– Vi är definitivt först med det här i Sverige. Jag har heller aldrig hört talas om det någon annanstans i världen, säger företagets vd, Hans–Erik Sohlberg.

Helt rätt har dock inte Hans-Erik Sohlberg. MK Bussresor/EGE Trafiken har exepelvis en säkerhetsfilm som man visar i sina bussar sedan 2011 och som även finns på MK Bussresors hemsida.

För många år sedan producerade även det dåvarande Svenska Busstrafikförbundet, SBF, ett säkerhetspaket för sina medlemsföretag. Där ingick både en folder, liknande den som finns på flygplan, och en film – dock på VHS.

Inom kort kommer Sveriges Bussföretag att presentera en ny säkerhetsfilm som ska kunna användas av medlemmarna.

Under 2014 producerade Sohlberg Buss, med huvudsäte i Borås och med hela Europa som arbetsplats, en film där de visar sina resenärer nödutgångar, var förbandslådan finns, att flytvästen är belägen under sätet och naturligtvis att bältet ska vara på under hela färden.

– Vi har sett fasansfulla exempel på chaufförer som tittar på film i sin mobil samtidigt som de kör buss och vi hade en olycka i Tranemo med dödlig utgång sedan chauffören blev sjuk. Även om allt detta hände efter att vi startade vårt arbete med att ta fram en säkerhetsfilm visar det ändå att det händer olyckor i trafiken. Om vi har möjlighet att minimera dessa genom ett unikt säkerhetstänk gör vi naturligtvis det, säger Hans-Erik Sohlberg.

–  I dag använder endast 40 procent av alla busspassagerare bälte. Den siffran är naturligtvis alldeles för låg och vi utgår från att vårt initiativ kommer att höja den siffran avsevärt bland de som åker med oss. Inledningsvis ser vi till att 100 procent får informationen.

I alla nya bussar som beställs till Sohlbergs bussflotta, som i dag består av drygt 100 fordon, installeras dessutom hjärtstartare som ytterligare ett led i säkerhetstänket.

– Vi uppmanar dessutom alla förare att inför varje avfärd påminna passagerarna om bältet. Likaså ingår det i anställningsavtalet att våra chaufförer över 55 år årligen ska genomgå en hälsoundersökning. För deras egen skull, men också för våra kunders trygghet, säger Hans-Erik Sohlberg.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)