Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svagt slut för Volvo Bussar

I Nordamerika utvecklas marknaden positivt för såväl kollektivtrafik som för långfärdsbussar. Foto: Volvo Bussar.

I Nordamerika utvecklas marknaden positivt för såväl kollektivtrafik som för långfärdsbussar. Foto: Volvo Bussar.

Volvo Bussar hade en ekonomiskt svag avslutning på 2014 men gick från förlust till vinst i helårsresultatet. Det framgår av bolagets rapport som publicerades på torsdagsmorgonen. Produktionsstörningar vid en av fabrikerna ledde till att leveranserna under det fjärde kvartalet är förklaringen till förlusten under det fjärde kvartalet, uppger Volvo.

Rörelseresultatet för Volvo Bussar blev -58 miljoner under det fjärde kvartalet. För helåret förbättrades rörelseresultatet till 98 miljoner kronor från -190 miljoner år 2013.

I rapporten konstaterar Volvo att den globala bussmarknaden låg på fortsatt låga nivåer under 2014.

I Europa var utvecklingen positiv under det första halvåret, men marknaden bromsade in under det andra halvåret. Den asiatiska marknaden återhämtar sig långsamt från låga nivåer, konstaterar Volvo. I Sydamerika är den brasilianska marknaden för stadsbussar svag medan marknaden för långfärdsbussar återhämtar sig gradvis. I Nordamerika förbättras marknaden för såväl långfärdsbussar som för linjebussar.

Volvo Bussar levererade 2 722 bussar under det fjärde kvartalet 2014, jämfört med 3 096 bussar under det fjärde kvartalet 2013, en minskning med 12%. Orderingången det fjärde kvartalet uppgick till 2 329 bussar, vilket var 3% färre än föregående år.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)