Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Västerbotten satsar på marktransporter till flyget

Flygplatsen i Arvidsjaur får markförbindelse till Sorsele efter ett nytt initiativ. Foto: Lrs1572/Wikimedia Commons.

Flygplatsen i Arvidsjaur får markförbindelse till Sorsele efter ett nytt initiativ. Foto: Lrs1572/Wikimedia Commons.

Västerbotten ska göra det lättare för boende och företag i kommuner utan flygplats att ta sig till och från flygplatser. Först ut är Sorsele kommun som ska erbjuda marktransporter till Arvidsjaurs flygplats. Flygplatsen har reguljär trafik till Stockholm. Vintertid har Arvidsjaur dessutom reguljärflyg till Frankfurt-Hahn, Stuttgart, Hannover och München.

Det är Kollektivtrafikmyndigheten i Västerbotten som har beslutat att genomfra försök mellan kommunhuvudorter och flygplatser.

Anledningen är att man bedömer att kommuner i Västerbotten har stora brister i tillgängligheten. Avstånden är långa och kommunerna saknar anslutning med tåg eller egen flygtrafik. Reguljär busstrafik bedöms inte ha tillräckligt bra interregional tillgänglighet.

Marktransporterna ska ske med buss eller taxi.

– Beslutet ökar tillgängligheten i orter utan egen flygplats och ger resenärer möjlighet att ställa bilen hemma, vilket är bättre för miljön, säger Heidi Thörnberg, chef för Kollektivtrafikmyndigheten, Region Västerbotten.

Trafikverket står för halva kostnaden, medan den resterande delas mellan Västerbottens läns landsting och Sorsele kommun.

– Direkttransport till flyget ökar attraktiviteten att bo och verka i Sorsele kommun. Det underlättar för både inresande och utresande arbetspendling, vilket ytterligare kan stimulera näringar som exempelvis testverksamheten, säger Caisa Abrahamsson (S), kommunalråd i Sorsele kommun och ersättare i Kollektivtrafikmyndigheten.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)