Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

VDL och Philips i samarbete om hjärtstartare

VDL bussar kan nu fås med Philips hjärtstartare.

VDL bussar kan nu fås med Philips hjärtstartare.

Den holländska busstillverkaren VDL och elektronikföretaget Philips inleder samarbete om att utrusta VDL-bussar med automatiserade hjärtstartare, AED. VDL:s bussar ska framöver utrustas med hjärtstartare som tillval när kunderna köper nya bussar. Användning av hjärtstartare, defibrillator, innebär dramatiskt större chanser till överlevnad för människor som har drabbats av plötsligt hjärtstillestånd.

Varje år dör omkring sju miljoner människor i USA och Europa av plötsligt hjärtstillestånd.

Hjärtstartaren monteras på väl synlig plats i bussen. Foto: VDL.

Hjärtstartaren monteras på väl synlig plats i bussen. Foto: VDL.

Om man sätter in återupplivning inom sex minuter är chanserna att den sjuke överlever upp till omkring tio gånger större än annars. Utan en sådan insats överlever endast 5 – 10 procent av de drabbade ett plötsligt hjärtstillestånd.

De hjärtstartare som Philips och VDL nu har skrivit samarbetsavtal om är uppkopplade, vilket gör att användaren direkt kan få råd och stöd från en larmcentral. Dessutom kan larmcentralen i realtid se om en hjärtstartare har aktiverats och bestämma dess exakta position via GPS. Därmed kan larmcentralen larma och dirigera räddningsresurser till rätt plats.

Genom ett särskilt serviceavtal befrias bussföretaget från allt ansvar när det gäller service och underhåll av hjärtstartarna.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)