Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Scania på indisk bussoffensiv

Anläggningen i Indien är idag dimensionerad för en produktion av 1000 bussar om året. Foto: Scania.

Anläggningen i Indien är idag dimensionerad för en produktion av 1000 bussar om året. Foto: Scania.

Scania inviger på tisdagen sin stadsbusstillverkning i Narasapura i den indiska delstaten Karnataka. Scania har hittills investerat närmare 400 miljoner kronor i Narasapura, där företaget sedan 2013 även monterar lastbilar.

− Invigningen av busstillverkningen är en viktig milstolpe i vår indiska verksamhet. De bussar som produceras här kommer i framtiden också att exporteras till andra marknader i regionen och på längre sikt även till övriga världen, säger Scanias vd och koncernchef Martin Lundstedt.

Narasapura ligger 40 kilometer öster om Bangalore. Sedan tidigare har Scania varit aktivt där med slutmontering av lastbils- och busschassier samt påbyggnad och utrustning av kompletta fordon.

Produktionen av helbyggda långfärdsbussar är redan i gång, medan stadsbusstillverkningen inleds inom kort. De första stadsbussarna kommer att börja levereras vid årsskiftet. I Narasapura finns också huvudkontoret för Scanias indiska dotterbolag, liksom en serviceverkstad och ett centrallager för reservdelar.

Produktionsanläggningen är idag dimensionerad för 2 500 lastbilar och 1 000 bussar per år och har 600 anställda. Inom de kommande fem åren räknar Scania med att fördubbla kapaciteten och att fram till slutet av 2017 rekrytera ytterligare 200 medarbetare.

− Vi kan redan idag leverera både lastbilar och bussar som kan köras på de biobränslen som i allt större utsträckning börjar tillverkas av till exempel avfall från städerna. Scania kan också bidra med kompetens och erfarenhet när det gäller både biobränsleproduktion och effektiva kollektivtrafiksystem, säger Anders Grundströmer, vd för Scania India.

Scania har funnits på den indiska marknaden sedan 2007, då ett samarbete inleddes med Larsen & Toubro (L&T). L&T har framgångsrikt etablerat Scanias lastbilar och tjänster och utvecklat ett nära partnerskap med kunder inom gruvindustrin.

Under 2011 bildade Scania bolaget Scania Commercial Vehicles India i syfte att öka närvaron genom försäljning till ytterligare segment av den indiska marknaden för kommersiella fordon. Etableringen av verksamheten i Narasapura inleddes för drygt två år sedan.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)