Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tysk-estniskt expressbussamarbete utmanar Stagecoachgrundaren

Busstationen i Berin blir ett nav för samarbetet mellan tyska Postbus och estniska Lux Express/Simple Express. Foto: Ulo Maasing.

Busstationen i Berin blir ett nav för samarbetet mellan tyska Postbus och estniska Lux Express/Simple Express. Foto, samtliga bilder: Ulo Maasing.

Två tunga aktörer inom expressbusstrafiken på andra sidan Östersjön inleder nu ett samarbete. Det är tyska Postbus och estniska Sebe med Lux Express och Simple Express. Postbus är en av de stora aktörerna på den tyska expressbussmarknaden och ägs av kurirföretaget DHL som i sin tur ägs av Deutsche Post. Samarbetet med den estniske bussungen Hugo Osulas expressbussföretag öppnar för helt nya resmöjligheter söder och sydost om Östersjön.

Den estniske bussentreprenören Hugo Osula…

Den estniske bussentreprenören Hugo Osula…

Samtidigt skapar de två aktörerna en tuff konkurrent till Polski Bus, Stagecoachgrundaren Brian Souters snabbväxande expressbussföretag.

Polski Bus har de senaste åren expanderat starkt, både inom Polen och med linjer till grannländerna.

…med Lux Express…

…med Lux Express…

Lux Express/Simple Express och Postbus gör nu busstationen i Berlin till ett nav där de båda företagens trafik möts och där resenärer kan byta mellan företagens linjer.

Postbus är just nu inne i ett expansivt skede och börjar till sommaren trafikera ytterligare 120 städer och semester- och fritidsresmål i Tyskland och grannländerna. Idag har man 60 städer i sitt linjenät.

I höst planerar Postbus ytterligare utvidgningar av linjenätet.

…och Simple Express…

…och Simple Express inleder samarbete med…

Postbus hette tidigare ADAC Postbus, men sedan den tyska bilorganisationen ADAC har hoppat av som delägare heter företaget enbart Postbus.

Lux Express och Simple Express är två skilda expressbussprodukter inom det stora, estniska bussföretaget Sebe som ägs av Hugo Osula. Som namnen antyder arbetar de båda expressbussaktörerna med olika koncept, men båda har ett linjenät som sträcker sig från Berlin i sydväst till St Petersburg i nordost.

tyska expressbussjätten Postbus och bjuder Brian Souters Polski Bus tuff konkurrens.

…tyska expressbussjätten Postbus och bjuder Brian Souters Polski Bus tuff konkurrens. Samtliga bilder: Ulo Maasing.

Simple Express satsar på en enklare produkt med mycket låga biljttpriser. De fem första biljetterna på varje avgång kostar endast tre euro. Lux Express satsar mer på komfort och har till och med en liten affärsklassavdelning ombord.

Lux Express´ linjenät överlappar delvis Systerföretagets, men man har linjer även till Moskva och Prag.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)