Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nytt liv åt äldre bussar

Branschorganisationerna Sveriges Bussföretag och Svensk Kollektivtrafik har börjat studera möjligheterna att renovera äldre bussar och klassa dem som nyare eller nya vid upphandlingar. Vid Persontrafikmässan i höstas visade estniska Busland en genomgripande renoverad Scania Carrus 2002 från Luleå Lokaltrafik i skick som ny. Busland är nordisk marknadsledare på bussrenoveringar. Foto: Ulo Maasing.

Branschorganisationerna Sveriges Bussföretag och Svensk Kollektivtrafik har börjat studera möjligheterna att renovera äldre bussar och klassa dem som nyare eller nya vid upphandlingar. Vid Persontrafikmässan i höstas visade estniska Busland en genomgripande renoverad Scania Carrus 2002 från Luleå Lokaltrafik i skick som ny. Busland är nordisk marknadsledare på bussrenoveringar. Foto: Ulo Maasing.

De båda branschorganisationerna Sveriges Bussföretag och Svensk Kollektivtrafik har startat ett gemensam projekt för att kartlägga möjligheterna att renovera äldre bussar och för att hitta kriterier för att avtalsmässigt kunna betrakta fordonen som yngre eller rent av som nya. Syftet är naturligtvis bland annat att minska den kapitalförstöring som det innebär att bussar måste utrangeras långt innan deras verkliga livstid har gått ut.

Arbetet drivs inom arbetsgruppen för Buss 2014. Till gruppen har man för det här ändamålet knutit ytterligare kompetens.

Redan nu har man börjat studeraa emissionerna från äldre bussar och hur de ska kunna matcha nya krav. Under våren kommer gruppen att gå vidare med bland annat inredning och säkerhet.

Utomlands är det inte ovanligt att man satsar på genomgripande renoveringar av bussar i stället för att alltid ställa krav på nya fordon.

Vid upphandlingar i Finland godtas exempelvis äldre, renoverade bussar som nya i mindre krävande trafik, men även på andra håll i utlandet satsar man mycket på renovering av äldre bussar framför att köpa nya.

Det estniska företaget Busland är marknadsledare på bussrenoveringbar i Norden.

På Persontrafikmässan i Stockholm i höstas visade företaget en av Luleå Lokaltrafiks Scania Carrus från 2002 i genomgripande renoverat skick för att visa vad som går att göra om man vill ge äldre bussar ett nytt liv.

Bussen hade gått igenom en totalrenovering, både invändigt och utvändigt. I passagerarutrymmet hade fuktskadad golvplywood bytts ut och ett nytt PVC-golv lagts in.

Stolklädseln hade bytts enligt kundens specifikationer och ny takbelysning installerats. Utvändigt hade bussen fått ett fräscht utseende, karosskador hade reparerats, sidopaneler bytts ut och bussen lackerats.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)