Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Budgetkaos i Västernorrland – en nolla betyder så mycket

Din Tur glömde halverade skolkortspriser och la till en nolla i intäktsökning för stadstrafiken när man gjorde budget…

Din Tur glömde halverade skolkortspriser och la till en nolla i intäktsökning för stadstrafiken när man gjorde budget…

Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland, Din Tur, har landat i ett rejält budgetkaos sedan man räknat fel i budgeten för 2015. Eftersom årets budget också ligger till grund för Din Turs långtidsplan för åren 2016 – 2018 är också långtidsplanen grovt felaktig. Man har helt enkelt räknat med alldeles för höga intäkter det här året.

På tisdagen fick den politiska ledningen för Din Tur krypa till korset och berätta om budgetkaoset.

Exakt hur mycket pengar felräkkningen handlar om har inte redovisats av Din Tur, men så mycket är klart att det handlar om ett antal miljoner.

Det största felet gäller priserna på skolkorten. Direktionen för Din Tur beslutade i juni att halvera priserna på skolkort – och det gör i sin tur att intäkterna från skolkorten bara blir hälften så stora. Men i årets budget har Din Tur inte räknat med helårseffekterna av prissänkningen.

Det innebär att Din Tur får in mycket mindre pengar på skolkorten än man har räknat med, men å andra sidan blir kommunernas kostnad för skolkorten i motsvarande grad lägre.  Problemet är dock att kommunerna har räknat med de lägre kostnaderna i sina budgetar och därför troligen bundit upp pengarna på annat håll.

– Det är en intern fråga för varje kommun om det är budgeterat hos dem eller hos kollektivtrafikmyndigheten, kommenterar Din Turs ordförande Lars-Olov Olson(S) i Västernorrlands Allehanda.

Enbart för Sundsvalls kommun handlar det om 16 miljoner kronor, uppger tidningen.

Men det är inte bara på skolkorten Din Tur har räknat fel. Det gäller också intäkterna från stadstrafiken där man ha råkat lägga till en nolla när det gäller intäktsökningen. Det skulle vara tre procent, men genom den felaktiga nollan blev det i stället 30 procent i budgeten för i år.

– Mer bekymmersamt för skattebetalarna, säger Olsson till Västernorrlands Allehanda.

Där handlar det om ett än så länge okänt antal miljoner i felräkning.

” Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län justerar långtidsplanen för 2016 -2018. Detta efter att myndigheten under ny ledning analyserat och granskat det ekonomiska underlaget”, skriver Din Tur i ett pressmeddelande.

– Arbetet med att kvalitetssäkra tidigare års ekonomiunderlag har gett resultat. Vi arbetar med att utveckla ekonomisystem och ekonomistyrning som en förutsättning för ett stabilt budgetarbete, Camilla Fahlander, Myndighetschef på Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)