Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussförare i uniform nerbrottad av kontrollanter

TransdevbussEn bussförare i Göteborg brottades ner av biljettkontrollanter när han i uniform var på väg hem efter sitt arbetspass. Föraren, anställd vid Transdev (f d Veolia), trodde att uniformen och förarbeviset räckte för att han skulle få resa hem från jobbet.

Händelsen inträffade på fredagskvällen och har fått stor uppmärksamhet i medier, bland andra Göteborgs-Posten och Aftonbladet. Klara Haage, pressansvarig på Transdev, säger till Aftonbladet att föraren trodde att det räckte att han hade arbetsuniform på sig och förarbevis med sig för att få åka.

– Men då ska man ju åka på det sättet i tjänsten. Och det visste han inte om, säger hon till tidningen.

När kontrollanterna, anställda av G4S som sköter Västtrafiks biljettkontroller, konstaterade att föraren saknade giltig biljett uppstod ordväxling och handgemäng. Den 45-årige föraren tvingades av kontrollanterna att lämna bussen vid Hjalmar Brantingsplatsen, brottades ner på marken och försågs med handbojor.

Ett vittne som Aftonbladet talat med uppger att föraren inte var våldsam och inte gjorde motstånd, men att kontrollanterna skrek rakt i ansiktet på honom.

– Det var ett helt bisarrt beteende av kontrollanterna, de mer eller mindre knuffar ut honom från bussen och lägger ner honom på marken.

Aftonbladet skriver också att flera vittnen uppger att två av kontrollanterna mer eller mindre låg på bussförarens rygg när denne låg på marken.

– En kvinnlig tredje kontrollant satt med knät på nacken på honom. Och då hade han ansiktet neråt alltså. Det var en riktigt brutal kränkning, säger ett vittne enligt tidningen.

Föraren fick lättare skador vid ingripandet. Biljettkontrollanterna och föraren har polisanmält varandra.

Här är en video från Youtube som har filmats av ett vittne och som visar delar av händelseförloppet. Vi vill betona att den inte visar hela händelsen, och att den därför ska tolkas med hänsyn till detta.

Taggat som: , , , ,

9 kommentarer »

 1. Fruktansvärt beteende! Jag har sett filmen som pubblicerades i Aftonbladet. Det finns ju inga tvivel på att Busschauffören trodde han kunde åka hem med sitt förarvis, det borde naturligtvis vara giltligt, tycker man…det är det i sydeuropa där jag bor.
  Att brotta ner honom samt handfängsla honom!!! Jag finner inte ord. En av de invandrare som arbetar ärligt i Sverige, men tydligen blev offer för några upptrissade fegisar. Att de inte går på de som för in våld och oärlighet i Sverige? Avreagera sig hysteriskt på en bra kille är alldeles för lätt.
  Jag trodde först det var en scen från USA. Jag skäms som Svensk. Hoppas nu inte företaget gömmer sig bakom dåliga ursäkter utan tar dessa våldsmän/kvinnor ur tjänst.
  Eller…var kanske Busschauffören beväpnad och hotade folk till livet….? Kanske man då kunde förstå en behandling med så mycket fysiskt samt verbalt våld.

  All min sympati till chauffören, stackars människa! Jag har sett mycket i det land där jag bor, endast de mest kriminella behandlas på detta vis! Vi säger ”det finns sätt och sätt att uppföra sig”

  En Busschaufför som gått av sitt pass! Självklart ska han väl få åka hem med sitt eget bussbolag!
  Är reglerna annorlunda skulle de ,”kollegerna”, i vänlig ton be honom gå till kontoret dagen efter och klara upp det hela!
  Jag är chockerad och ska visa denna film härnere där de tror att Sverige är ett så fungerande land!

  Ingen här skulle tillåta sig att leka översättare på ett så grovt sätt. Vilken uniform de än har.

  Eva Birliz

 2. Att åka med bussen till och från jobbet i Uniformen utan att betala för resan räknas som en Löneförmån och skall beskattas av Arbetsgivaren och den anställde. Resor får endast ske i tjänsten.
  Resor mellan garaget och bussen som man skall köra räknas som tjänsteresa.

  Allt annat är privata resor men alltför ofta så glömmer man att informera personalen om vad som gäller.
  Däremot bör man nog ha ett långt samtal med Vaktbolaget om deras beteende mot föraren. Detta är en person anställd av bussbolaget som blir behandlad på detta sätt. Frågan är hur övriga resenärer med utländsk bakgrund blir behandlade av dessa Kontrollanter. Och hur många har blivit fällda för bitmärken där vakterna ljuger ihop sig. Vi får nog tacka för att det var flera som filmade sekvensen . Finns det kameror i bussen som filmat förloppet i bussen och har man från Polisens sida pratat med vittnen.

  • Så om jag åker till garaget med min privatbil, och sedan åker med en buss till dit jag skall lösa av en annan förare på linjen, räknas då som privatresa????

   Samma sak när jag slutar mitt pass på linjen och måste tillbaka till garaget för att hämta min privatbil, räknas då också som privatresa???

   För enligt dig så är man bara I tjänst när man kör bussen!

   Detta är inte vettigt!

   Undrar när vi måste betala för att köra också??

   Mvh 1 Bussförare!!

   • Jag skrev resor mellan garaget och bussen som skall eller har kört klart. Är tjänsteresa

 3. Det är kanske dags för biljettkontrollen **och dess uppdragsgivare** (i detta fall Västtraffik) att ta itu med sms-fuskandet, istället för att ge sig på de människor som arbetar för dem.

  I Stockholm utgör sms-fusket 250-300 miljoner av uteblivna biljettintäkter enligt en blygsam uppskattning från SL (som Alliansen i Stockholm skulle finansiera genom höjda kostnader för alla sina betalande kunder). Det finns ett stort mörkertal i SLs beräkning.

  Hur det ser ut inom Västtraffiks område när det gäller biljettfuskande och speciellt sms-fusk skulle vara intressant att se mer statistik om.

 4. Ingen som funderat på varför väktartjejen undrar varför bussföraren bet henne? Kolla vid 1:08 i filmen.

  Jag säger inte att den ena eller andra parten var den som började. Det går inte att avgöra från filmen. Men att bita en kontrollant i handen lär ju inte resultera i en mild behandling oavsett i vilket skede.

  • Om jag som Väktare med våld trycker i handen i käften så får jag märken på handen. Dessutom så har det inte framkommit att hon har ett Läkarintyg på märkena. Och alla som går en väktarutbildning bör rimligen veta att man har inte handen i närheten av munnen på någon man håller fast oavsett orsak.
   Så för min del är det skitsnack från hennes sida för att rättfärdiga deras beteende. Inget om det i massmedia från någon annan än uttalandet från hennes sida. Om det vore sant skulle dom basunera ut det från G4S sida. Allt för att flytta fokus från Företagets anställda till den Anställde föraren.

 5. Ibland sitter rätt man på rätt plats! Lars Backström gör det.
  Mycket korrekt i sitt beslut att omedelbart säga upp G4S. Hoppas de i sin tur tar de aktuella väktarna ur tjänst. De bör nog få gå i en skola i uppförande, utöva kontrollerat samhällsarbete och sedan få plats som lagerarbetare.
  Jag önskar att den djupt kränkta chauffören får en lång, betald semester.
  Allt gott även till Lars.

  Eva Birliz

 6. Sent inkommet men det var samma debatt med oss spårvagnsförare en förare åkte fast med färdkort. Resultatet vagnarna rullar inte när vi ser kontrollanterna. Vips så fick vi åka med kortet. Hade det varit ett svensk hade detta inte hänt. Om man blir nerbrottad och misshandlad ska man bara ta det då, absurt, blir du biten ge fan då att misshandla folk!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)