Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Enklare regeltolkning för YKB-utbildning

Transportstyrelsen förenklar reglerna för YKB, yrkeskompetensbevis.

Transportstyrelsen förenklar reglerna för YKB, yrkeskompetensbevis.

Transportstyrelsen förenklar tolkningen av reglerna kring YKB-utbildningen. Nu ska giltighetstiden för delkurser förlängas så att de gäller tills alla delar av fortbildningen är genomförda. Tidigare innebar en strikt tolkning av regelverket att giltighetstiden för genomförda delkurser upphörde då slutdatum passerat. Men nu kommer Transportstyrelsen att vara smidigare i sin tolkning av reglerna.

Regelverket om yrkeskompetensbevis, YKB, innebär ett krav på obligatorisk fortbildning på minst 35 timmar för yrkesförare. En fortbildning som är möjlig att delas upp i delkurser om minst sju timmar.

Beslutet applåderas av TransportGruppen.

– Det är ett glädjande besked att Transportstyrelsen har sett över sin tolkning av reglerna gällande YKB-utbildningen. Vi ser det som ett positivt steg för yrkesförare och företag i branschen. Det är en fråga som har diskuterats under lång tid och där TransportGruppen varit en aktiv deltagare, säger Caj Luoma, chef för utbildning och arbetsmarknad på TransportGruppen.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)