Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tar regeringen i örat om fördubbling (uppdaterad version)

Uppmanas av trafikutskottet att skärpa sig om kollektivtrafiken. Foto: Martina Huber.

Uppmanas av trafikutskottet att skärpa sig om kollektivtrafiken. Foto: Martina Huber.

Riksdagens trafikutskott uppmanar regeringen att skärpa sig nr det gäller kollektivtrafiken. En bred majoritet i trafikutskottet uppmanar i ett så kallat tillkännagivande regeringen att se till att förutsättningar skapas för en fördubbling av resandet med kollektivtrafiken. Bakom trafikutskottets  besked till regeringen står samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet stödjer fördubblingsmålet av kollektivtrafiken. Att man reserverade sig mot tillkännagivandet beror på att partiet vill gå längre och ta fram strategier och konkreta åtgärder för att nå målet

Trafikutskottets tillkännagivande ska ses mot bakgrund av att Trafikverket på torsdagens regeringssammanträde fick i uppdrag att utreda hur de 522 miljarder ska fördelas som regeringen har öronmärkt till investeringar i infrastruktur fram till år 2029.

Kollektivtrafikbranschen har tidigare satt som mål att fördubbla kollektivtrafiken till år 2020, jämfört med utgångsåret 2006. Tillkännagivandet går i korthet ut på att fördubblingsmålet är viktigt och att regeringen måste se till att staten skapar förutsättningar för att målet ska nås.

Ett tillkännagivande från Trafikutskottet är något av att utskottet tar regeringen i örat och talar om att regeringen är på fel väg. På senare tid har utskottet gjort sådana tillkännagivanden om att Förbifart Stockholm ska byggas och Bromma flygplats bevaras. Då har allianspartierna och SD skapat majoritet i utskottet, men när nu frågan om fördubblingen tas upp är bredden och tyngden i utskottets tillkännagivande mycket större. Den breda majoritet som står bakom gör att regeringen inte kan vifta tillkännagivandet åt sidan lika enkelt som om bara partier utanför regeringen hade stått bakom.

Tillkännagivandet går i korthet ut på att fördubblingsmålet är viktigt och att regeringen måste se till att staten skapar förutsättningar för att målet ska nås.

Vänsterpartiet vill att regeringen bör tillsätta en utredning med en mer sammanfattande översyn, inte minst över effekter av olika styrmedel, för att fördubbla kollektivtrafikens resandeandel på sikt samt fördubbla antal resor till 2020. Översynen skulle även behöva presentera hur kollektivtrafiken ska vara tillgänglig för personer med funktionsnedsättning.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)