Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kultur fixade turistrekord i Umeå

Kungsgatan i Umeå. Foto lic från Wikimedia Commons/olsin.se.

Kungsgatan i Umeå. Foto lic från Wikimedia Commons/olsin.se.

Turismen i Umeå satte alla tiders rekord i fjol då staden var en av Europas kulturhuvudstäder. Nu har Umeå Turistbyrå via undersökningsföretaget Resurs summerat året från sitt perspektiv och konstaterar att turismnäringen i Umeå kommun år 2014 omsatte 1 169 miljoner kronor. Det är 20,6 procent mer än året innan. Omsättningen skapade jobb till 889 helårsanställda, vilket är 148 fler anställningar än 2013.

Dessutom betydde lyftet för turismen ett rejält klirr i skattkistan hos såväl kommun som landsting. De totala skatteintäkterna till kommunen blev 79,1 miljoner kronor och till landstinget/regionen 37,5 miljoner kronor.

Hotell, stugby, vandrarhem och camping delade på 30 procent av turismomsättningen. Restaurangerna stod för 20 procent, handeln inklusive livsmedel för 27 procent, transportföretag 16 procent och aktiviter för 7 procent av de totalt 1 169 miljonerna.

Färjetrafiken mellan Vasa och Umeå ökade med 5,1 procent och flygtrafiken till Umeå med 4,7 procent när det gäller antalet passagerare. Umeå Airport slog rekord med över en miljon passagerare under 2014. Antalet kommersiella gästnätter i Umeå kommun var totalt 558 060 st. När det gäller hotellen var ökningen i Umeå kommun 20,6 procent.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)