Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Vinnova backar upp öppna trafikdata och Samtrafiken

VinnovaloggaSamtrafiken får finansieringsstöd av innovationsmyndigheten Vinnova för sex projekt som stärker användandet av öppna data inom kollektivtrafiken. Bland projekten finns bland annat ett ambassadörsarbete för eldsjälar inom öppna data och en förstudie till ett open source-spel som beskrivs som ett Minecraft för kollektivtrafiksverige. Dessutom instiftas ett pris till årets kollektivtrafiktjänst 2015.

Samtrafiken är med plattformen Trafiklab navet för öppen trafikdata i Sverige. Nu får vi chansen att öka tempot och skapa ännu bättre möjligheter att utveckla svensk kollektivtrafik med öppen data, säger Elias Arnestrand, tjänsteansvarig Trafiklab.

Öppna data är digital information som finns tillgänglig för vem som helst att använda.

Regeringen tog 2012 beslutet att utveckla användandet av svenska myndigheters öppna data för att gemensamt förvalta de tillgångar vi tillsammans äger som medborgare, i form av digitala produkter och tjänster. Bland de nordiska länderna är Sverige sämre på öppen data än alla sina grannländer enligt Open Data Index.

– När det gäller öppna data från kollektivtrafiken har vi kommit en bra bit på vägen och vi ser hur tredjepartutvecklare använder Trafiklab för att ta fram nya tjänster. Med ännu mer data tillgängligt framöver kommer fler tjänster lanseras som gör kollektivtrafiksresenäreren mer nöjd, säger Elias Arnestrand.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)