Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dyr felräkning av Dalatrafik

Dalatrafiklogga12

Skenande häst – i alla fall när det gäller kostnaderna för trafiken i Falun.

Faluns kostnader för den kollektivtrafik som Dalatrafik har ansvaret för skenar. Samtidigt minskar resandet, i alla fall om statistiken är rättvisande. Kollektivtrafiken spräcker nu budgeten för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Dalarna.

Enligt statistik som har redovisats för politikerna i nämnden har resorna med kollektivtrafiken i kommunen minskat med 3,1 procent under årets första fem månader, jämfört med samma period förra året. Nämnden tror dock att nergången beror på att alla resor inte har registrerats i betalsystemet.

Faluns kostnader för kollektivtrafiken rusar nu också i höjden. I november presenterade Dalatrafik en budgetprognos som innebar att kommunens kostnader för kollektivtrafiken skulle bli 72 miljoner kronor i år. Men den siffran spräcks med råge.

Nu har Dalatrafik kommit med en ny prognos för 2015 och den landar på 82 miljoner kronor – tio miljoner mer alltså.

– Kostnaderna för kollektivtrafiken drar i väg. Dalatrafik hävdar att det handlar om en felräkning. Men det är inget vi accepterar utan vidare, säger kommunalrådet Mats Dalström(C) till Dalarnas Tidningar.

Det är inte bara i Falun som resandet minskar. Som vi tidigare rapporterat har Dalatrafik sedan 2013 fått uppleva en resenärsflykt.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)