Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Målvakter på smuggelbussar ska hindra tullens beslag

TullskyltPassagerare som har lejts in som målvakter är det nya hjälpmedel som alkoholsmugglare har tagit till för att smuggelbussar ska klara sig förbi den svenska tullen. Tullen uppger i ett reportage i SR P4 Malmöhus att många aktörer över hela landet använder sig av metoden.

Målvakternas uppgift är att inför myndigheterna förklara att det är de som äger spriten ombord på bussarna. De som reser med bussarna som målvakter får av organisatörerna var sitt kvitto på inköpet av alkoholen. Kvittot kan de sedan visa för tullen.

– Det är personer som anlitas av ägarna till de här bussarna för att följa med som passagerare för att dela upp den medförda alkoholen. Få eller ingen av dem har egen alkohol med sig utan det är organisatörerna som står bakom detta och det här med målvakter är en ny trend, säger Håkan Hansson, biträdande chef för tullens gränsskydd i Skåne, till SR Malmöhus.

Enligt honom har smugglingen ändrat karaktär.  Tidigare satt tre eller fyra personer i en skåpbil och tog in en viss mängd.

– Men nu har man utökat sin fordonsarmada med större bussar och organiserar resor till Tyskland där man gör jättestora inköp av alkohol, säger han till SR Malmöhus.

Enligt tullen har de som nu investerat i bussar med stor lastkapacitet delat in landet i zoner för att undvika onödig konkurrens. Bussarna som tar in stora mängder av alkohol kommer från hela landet, men med en koncentration till storstäderna.

Förra året beslagtog tullen i Skåne 610 000 liter alkohol. Det motsvarar 43 långtradare fullastade med alkohol.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)